Vijesti 08.12.2015.

Crv na tanjiru u banjalučkom Srednjoškolskom domu

ČITANJE: 2 minute

Crv na tanjiru

Na tanjiru jednog đaka u banjalučkom Srednjoškolskom domu – viršle, kečap, hljeb i crv. Taj prizor odmah je i fotografisan, a đaci su obavijestili vaspitače i direktora. Fotografije su poslate u institut “Vaso butozan”. Tada je stiglo još veće iznenađenje – crv uopšte nije iz hrane koja je taj dan bila na jelovniku.

-Primijetili smo da na jednoj fotografiji crv ima oblik latiničnog slova s, ili znaka upitnika, dok je na drugoj izdužen, pa smo zaključili da je crv živ, da se kreće. Larva koja je primijećena na fotografijama nije mogla preživjeti niti se mogla razmnožavati u ovim namirnicama, jer tehnološki postupak proizvodnje i pripreme namirnica ne bi to dozvolio- smatra Bojan Golić, iz Veterinarskog instituta “Doktor Vaso Butozan”.

Kako je crv dospio na tanjir, može samo da se nagađa. Direktor Srednjoškolskog doma, Branislav Vidić ima svoju teoriju. Tvrdi da je sve namješteno. Pošto mu je istekao mandat, a za poziciju direktora ponovo se kandidovao, kaže da je i crv pokušaj sabotaže. Sam je, priča, zvao inspekciju, koja je danas utvrdila da su sve namirnice ispravne.

-Mislim da ovdje politici ili bilo čemu drugom ne smije biti mjesta, jer ovo je vaspitna ustanova. Upravo se kuca krivična prijava kojom ćemo se obratiti tužilaštvu- rekao je Branislav Vidić, direktor Srednjoškolskog doma.

Đake smo zatekli na ručku. Većina njih kaže da ne vjeruju da je hrana u domu neispravna, ali ima i onih koji su ipak ručali u obližnjoj pekari. Roditelji su, kažu, zabrinuti i ljuti. A oni koji pripremaju hranu takođe brinu, ali za svoja radna mjesta. Iako, tvrde, nema nikakvog osnova da se sumnja u obroke koje pripremaju.

-Nikad nije došlo do trovanja djece hranom i da je nešto bilo neuredno. Sve i jedan nalaz je uredan koji dođe iz instituta gdje se nosi. Svaki mjesec se nosi dvaput uzorak kazala je Bosiljka Cvijić, šef kuhinje u Srednjoškolskom domu.

Crv je najvjerovatnije iz nekog voća, kažu u institutu “Vaso Butozan”. Đaci poručuju da tako nešto više ne žele da vide u svojim tanjirima, a  i roditelji su se već obratili Ombudsmanu za prava djece, koji će detaljnije istražiti slučaj.

(Banjalucanke.com)