Politika 04.10.2022.

Crveni karton za podaničku politiku opozicije

ČITANJE: 2 minute

Piše: Milan Tegeltija

Ubjedljivim pobjedama Željke Cvijanović i Milorada Dodika te SNSD-a na svim nivoima, narod u Republici Srpskoj dao je, fudbalskim rječnikom rečeno, crveni karton podaničkoj i snishodljivoj politici opozicije u Republici Srpskoj prema političkom Sarajevu i strancima.

Ta poruka toliko glasno odzvanja da ju je nemoguće ne čuti svakom pa i najzagriženijem opozicionaru, osim onom ko prosto ne želi i neće da je čuje.

Kad na nivou BIH Željka Cvijanović pobijedi Šarovića sa 100000 prednosti i kad SNSD dobije sam 42% glasova za PSBIH, to je valjda jasan znak opoziciji da njihova podanička snishodljiva politika prema SAD i strancima u Republic Srpskoj ne da ne prolazi, nego nije uopšte opcija.

Kad Milorad Dodik ubjedljivo pobijedi za Predsjednika Republike Srpske i SNSD pobijedi ubjedljivo na svim nivoima, to je znak opoziciji da ih narod ne vidi kao alternativu i ozbiljnu političku opciju kojoj bi povjerio državu i narod, da nemaju nikakvu političku ponudu osim da su “protiv” vlasti i na glasovima protiv žele da grade politiku a to ne prolazi.

Kao šlag na tortu dolazi ponašanje Branislava Borenovića i Jelene Trivić u izbornoj noći, koje čak i one koje su za njih glasali tjera da se pokaju zbog davanja glasa tim ljudima, koji su neozbiljni, neodgovorni i spremni i na incidente u Republici Srpskoj.

Pokazalo se da ovakva opozicija jednostavno nije alternativa u Republici Srpskoj, da joj se ne može povjeriti država i narod i to ozbiljne ljude u opoziciji mora natjerati da stave prst na čelo i zapitaju se kud plovi taj opozicioni brod u Republici Srpskoj.

Još jedna stvar se pokazala indikativnom, pojedini koalicioni partneri SNSD očito su igrali varijantu “svaka igra svaka dobija” i to je nešto na šta će SNSD morati imati na to adekvatan odgovor, jer takva neprincipijelnost pojedinaca unutar koalicije nagriza cijelu vladajuću koaliciju. Vladajuća koalicija mora biti homogena i pouzdana, mora biti sastavljena od opcija koje su dosljedne i posvećene istom cilju i timu, mora biti koalicija onih političkih opcija na koje se uvijek i bez ostatka može računati.

Oznake: Milan Tegeltija