Vijesti 22.10.2022.

Crveni krst RS demonstrirao spasavanje i pružanje prve pomoći u scenariju zemljotresa (FOTO)

ČITANJE: 2 minute

Aktivisti Crvenog krsta Republike Srpske spremni su i obučeni da u svakom momentu djeluju u slučaju katastrofa, što su pokazali i danas u okviru pokazne vježbe, izjavila je generalni sekretar Crvenog krsta Republike Srpske Snježana Kovač. Ona je istakla da su aktivisti i u dosadašnjim realnim situacijama katastrofa dokazali svoju spremnost, čak i bolje nego kada to pokazuju na osnovu nekog scenarija u vježbama.

“Naši volonteri nose humanost u sebi i obavljamo zbrinjavanje i evakuaciju stanovništva, te organizujemo ishranu”, rekla je Kovačeva novinarima u Banjaluci.

Scenario vježbe “Banjaluka 2022” predviđao je spasavanje i pružanje prve pomoći povrijeđenim licima u razornom zemljotresu jačine 5,5 stepeni po Rihteru koji bi izazvao velike posljedice po ljudske živote i materijalna dobra u prečniku od 50 kilometara od epicentra.

U vježbi je učestvovalo više od 130 pripadnika višenamjenskih terenskih jedinica iz Banjaluke, Gradiške, Kozarske Dubice i Mrkonjić Grada, te ekipe iz Kotor Varoša i Prijedora, kao i ostale ekipe iz sistema zaštite i spašavanja, poput vatrogasaca, Civilne zaštite, zdravstvenih službi.

Komandir Vatrogasno-spasilačke brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao je da su vatrogasci obučeni da pružaju pomoć stanovništvu u situacijama katastrofa.

“Danas smo mogli vidjeti kako pristupamo pretrazi objekta, korištenju nove najsavremenije opreme u pretrazi, evakuaciji, zbrinjavanju i predavanju ljudi volonterima Crvenog krsta na dalju trijažu, te gašenje požara”, rekao je Malinić.

Savjetnik ministra zdravlja i socijane zaštite Republike Srpske Milojko Grujičić rekao je da su današnje ekipe pokazale zadovoljavajući nivo obučenosti u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

“Ministarstvo sa posebnom pažnjom prati rad Crvenog krsta jer je riječ o organizaciji koja pruža pomoć ljudima u nevolji, a posebno nastojimo da ova organizacija bude opremljena i sposobna za sve izazove”, istakao je Malinić, koji je i predsjendik Društva crvenog krsta/križa BiH.

(Srna/Z.M)

Oznake: Crveni krst, Vježba