Politika 05.01.2019.

ČUBRILOVIĆ: 9. januar važan datum u srpskoj istoriji

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Dan Republike – 9. januar važan datum u srpskoj istoriji i da bi bilo korektno da svi poštuju praznike Srpske koji nikoga ne vrijeđaju.

“Mi ne sporimo drugima da obilježavaju svoje važne datume. Mislim da je korektno očekivati da niko ne spori Srpskoj da obilježava svije praznike i datume iz svoje istorije”, rekao je Čubrilović.

On je istakao da će 9. januar ostati zabilježen kao jedan od najvažnijih datuma za stvaranje Republike Srpske.

“Na osnovu tog datuma Republika Srpska postoji već četvrt vijeka. Želim i očekujem da taj dan proslavimo svečano i pošaljemo pozitivne poruke”, rekao je Čubrilović za “Nezavisne novine”.

On očekuje da Dan Republike bude proslavljen svečano i da se smire tenzije koje su bile prisutne tokom proteklog perioda, koje nikome ne trebaju.

Kada je riječ o formiranju vlasti na nivou BiH, Čubrilović očekuje kompromisna rješenja, da se uvaže izborni rezultati i odnosi koji postoje među strankama koje su dobile povjerenje na izborima.

On ističe da je očigledno da glavni faktor neizvjesnosti u formiranju vlasti na nivou BiH dolazi iz Federacije BiH.

“Tamo imate pobjedničku stranku koju su eliminisali sa mnogih nivoa vlasti, a opet bez te stranke je nemoguće formirati vlast na nivou BiH. Onda imate predstavnika jednog naroda kojeg većina tog naroda ne priznaje kao svog. Imate na sceni političke opcije koje ne mogu da se slože ni o najelementarnijim stvarima”, rekao je Čubrilović.

Govoreći o predmetu “Dragičević”, Čubrilović je uvjeren da je svima stalo da se taj slučaj riješi na način da porodica dobije pravdu, a javnost povjerenje u institucije.

“Apelujem da svi doprinesu da se riješi ovaj predmet, a ne da se doprinosi bolu porodice. Jačanje povjerenja u institucije je nešto što treba ovom narodu. Prioritet je da roditelji saznaju istinu o smrti ovog mladića, a onda, naravno, i cijela javnost”, istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, osim gubitka mladog života, došlo je i do velike podjele u samom društvu i stvaranja međusobnog nepovjerenja među ljudima, posebno u Banjaluci.

“Volio bih da mediji prepoznaju svoju odgovornost i spuste tenzije, a bojim se da je došlo i do događaja koji su izbacili iz prvog plana rješenje predmeta i prenijeli ga na teren političke borbe”, kaže Čubrilović.

(Glas Srpske)