Vijesti 28.04.2016.

Čubrilović: Ako ne bude dogovora, Srpska će objaviti svoje rezultate popisa

ČITANJE: 3 minute
cubrilovic
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će Republika Srpska, ako ne bude dogovora o metodologiji objavljivanja rezultata popisa u BiH, objaviti svoje rezultate i da će to biti relevantni pokazatelji.

Čubrilović je istakao da je jedino rješenje, kada je riječ o objavljivanju rezultata popisa, poštivanje zakona, međunarodnih standarda i metodologije u njihovom obrađivanju, ističući da ima potpuno povjerenje u stručnost rukovodstva Zavoda za statistiku Srpske.

On je za “Nezavisne novine” rekao da će parlament Srpske iskoristiti sve pravne mogućnosti i u predviđenom roku od šest mjeseci dostaviti prigovor na odluku Ustavnog suda BiH o Danu Republike, dodajući da će Srpska, kako god bilo, i dalje slaviti 9. januar kao Dan Republike, jer je to istorijska činjenica i, u suštini, to se neće mijenjati.

Kada je riječ o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, Čubrilović je pojasnio da je ta odluka prošla proceduru ispitivanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa kod Ustavnog suda Srpske i da je proslijeđena na objavljivanje.

“Narodna skupština je svoj posao okončala i kad odluka bude objavljena, postupaćemo u skladu sa zakonom. Mi ne odlučujemo kada će odluka biti objavljena”, naveo je Čubrilović.

Govoreći o radu Vlade Srpske, on je ocijenio da je Vlada mogla da ostvari bolje rezultate, posebno u oblasti realnog sektora i otvaranja novih radnih mjesta, iako radi u otežanim uslovima.

“Za društvo i poziciju u Republici Srpskoj bilo bi bolje da neki novi ljudi dobiju šansu da vode najznačajnije resore u Vladi. Takođe, mislim da bi bilo bolje da dođe do osvježenja i u zajedničkim organima i institucijama na nivou BiH”, naveo je Čubrilović.

On je naglasio da sve stručne i intelektualne kapacitete ovo društvo mora da “upregne” u oživljavanje privrede, u otvaranje fabrika.

“Bez toga neće nam pomoći ni stotinu kredita MMF-a ili bilo koje banke. I zato su građani u pravu, jer jedini spas za društvo je sprečavanje korupcije i značajnije pokretanje privrede. To je naš nacionalni interes broj jedan. Svaka vlast se cijeni po tome koliko je stvorila novih radnih mjesta”, naveo je Čubrilović.

On smatra da napretka neće biti ako se ne bude više pažnje posvetilo razvoju, realnom sektoru i stvaranju nove vrijednosti, ako ne bude podignut standard u obrazovanju i u potpunosti se ne posveti borbi protiv korupcije i drugih društvenih pošasti.

Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a, rekao je da su lideri stranaka vladajuće koalicije postigli načelan dogovor o zajedničkim kandidatima za načelnike i gradonačelnike gdje god je to moguće, te da je DNS na vrijeme dostavio spisak opština u kojima smatra da ima šansu da osvoji načelničke pozicije, ali da to nisu učinili koalicioni partneri ove stranke.

On je naveo da je u nekim opštinama već postignut dogovor, dodajući da ukoliko ne bude dogovora, DNS će samostalno predlagati svoje kandidate, među kojima i kandidata za gradonačelnika Banjaluke.

(Agencije)