Vijesti 29.03.2017.

Čubrilović: Aktivno se uključiti u projekat Zeleni grad

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je danas da je namjera Srpske da na najbolji način iskoristi geografski položaj, prirodne ljepote istorijsko i kulturno nasljeđe,kao dobre pretpostavke da se Banjaluka i ostale lokalne zajednice po uzoru na evropske gradove aktivno uključe u projekat “Zeleni grad”.

Na otvaranju konferencije Instituta regiona Evrope /IRE/ o mobilnosti “Banjaluka – kako do statusa ekološki održivog grada: Održivi i međusobno povezani gradovi Evrope”, Čubrilović je naglasio da Banjaluka, Republika Srpska i BiH geografskim položajem pripadaju Evropi, baštine određene evropske tradicije, ali posjeduju i kulturna i istorijska nasljeđa istoka.

– Ove činjenice doprinose bogatstvu i raznolikosti koje se odražavaju kako u kulturi umjetnosti, tako i u saobraćaju, infrastrukturi, arhitekturi i načinu življenja, rekao je Čubrilović.

On je napomenuo da Republika Srpska i BiH žele da sačuvaju i primijene najbolje prakse i pozitivna iskustva različitih tradicija, te da će Narodna skupština Republike Srpske i dalje voditi politiku evropskih integracija.

– Želimo da sačuvamo i primijenimo prakse i najbolja iskustva koja su nam došla posredstvom Austrougarske i Otomanskog carstva, a tradicija i kultura življenja na ovim prostorima temelje se i na nasljeđu Vizantije, čije tragove imamo i u centru Banjaluke, koja je prepoznatljiva i po prirodnim ljepotama, rijekama, brdovitom reljefom i parkovima, dodao je Čubrilović.

On kaže da epitet “zelenog grada” može da se pripiše i brojnim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

– Održavanje ove konferencije je dobra prilika da se predstavnici republičke i lokalne vlasti povežu sa predstavnicima vlasti i stručnjacima iz evropskih gradova i država. Ovo je jedan od načina da budu iskorištene mogućnosti i odrede zajednički projekti kojim će se čvršće povezivati gradovi, rekao je Čubrilović.

On je zahvalio što je odlučeno da Konferencija bude održana u Banjaluci i da ovaj grad bude u zajednici međusobno povezanih gradova Evrope.

Predsjednik IRE Franc Šausberger naveo je da je cilj Konferencije podsticanje i promocija ekoloških i bezbjednih načina kretanja u saobraćaju.

– Naša politika zasniva se na očuvanju ekologije i smanjenju saobraćajnih gužvi. Banjaluka, kao grad bogat prirodnim resursima, parkovima, alejama, zaslužuje naziv žzelenog gradaž, rekao je Šausberger.

On kaže da se nastoji uspostaviti koncept povezivanja gradova koji mogu biti “zeleni gradovi” i da se iz fondova EU finansira uspostavljanje ovakvog koncepta.

Šausberger je zahvalio institucijama Republike Srpske i gradu Banjaluka na podršci prilikom organizovanja Konferencije.

U organizaciji Narodne skupštine Republike Srpske i IRE danas se u Banjaluci održava 6. konferencija IRE o mobilnosti “Banjaluka – kako do statusa ekološki održivog grada: Održivi i međusobno povezani gradovi Evrope”.

Konferenciji prisustvuju predstavanici institucija Republike Srpske, lokalnih zajednica, evropskih institucija i zemalja EU.

(Agencije)