Politika 17.05.2019.

ČUBRILOVIĆ: Bonska ovlaštenja u sadašnjosti i nepotrebna i nerealna

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da u BiH ne treba niti u sadašnje vrijeme može da dođe do upotrebe bonskih ovlaštenja visokog predstavnika.

Čubrilović je rekao da su bonska ovlaštenja u proteklom periodu zloupotrebljavana jer se išlo na disciplinovanje, prema pravilu, uvijek srpskog naroda.

“To nije donijelo nikakav pozitivan rezultat”, rekao je Čubrilović danas novinarima u Banjaluci.

On je istakao da u Ustavu postoji kao mogućnost ono što je najavio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorada Dodika – da će Treći pješadijski (Republika Srpska) puk Oružanih snaga BiH biti postrojen na stadionu “Borac” u Banjaluci i da će dio biti u uniformi Vojske Republike Srpske.

“Dodik nije izrekao ništa o čemu bi trebalo dizati bilo kakvu galamu, a pogotovo ne na način kako su neki pokušali odmah da reaguju. To ničemu ne vodi, ne vodi smirivanju situacije”, istakao je Čubrilović.

Čubrilović je poručio da se u BiH treba više osloniti na ono o čemu postoji zajednički stav, a manje da se potencira ono oko čega postoje razilaženja.

“Treba prepustiti vremenu da ono učini svoj doprinos rješavanju određenih situacija. Ništa se neće desiti ni kada ta vojska u tim uniformama bude postrojena na ovaj ili na onaj način. Ovaj narod neće osjetiti nikakav boljitak ukoliko političari u BiH ne budu izlazili sa zajedničkim stavovima i rješenjima”, zaključio je Čubrilović.

(Srna)