Politika 25.03.2016.

Čubrilović: Dan republike ćemo i dalje slaviti 9. januara

ČITANJE: 2 minute
cubrilovic1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da se referendum o Danu republike ne dovodi u pitanje i da bi mogao da bude održan ove godine, kada se ispoštuju propisane procedure.

Čubrilović je rekao da Narodna skupština nije dobila odluku Ustavnog suda BiH o ustavnosti Zakona o praznicima na srpskom jeziku i ćirilici, što je propust koji pokazuje pristrasnost ove pravosudne institucije, ali je poručio da tim Narodne skupštine priprema odgovor koji će biti dostavljen u predviđenom roku.

“Dan republike ćemo i dalje slaviti 9. januara i to nam niko ne može oduzeti”, rekao je Čubrilović za “Euro Blic”.

Govoreći o objavljivanju odluke o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH u “Službenom glasniku Republike Srpske”, Čubrilović je rekao da je Narodna skupština ispunila svoje obaveze u skladu sa zakonom.

Upitan da li je spasio lidera Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanka Mihajlicu od smjene sa funkcije predsjednika skupštinskog Odbora za bezbjednost na inicijativu, Čubrilović je rekao da je u konkretnom slučaju tražio da predsjednik ovog tijela i dalje bude iz redova opozicije dok god je tako propisano.

Govoreći o eventualnoj rekonstrukciji Vlade, Čubrilović je rekao da bi za izvršnu vlast bilo bolje da je među ministrima više eksperata za određene strateške oblasti.

Čubrilović je u funkciji potpredsjednika DNS–a rekao da sporazum koalicionih partnera nije u potpunosti ispoštovan kada su u pitanju neke pozicije u javnim preduzećima i da za to nema nikakvog opravdanja, ali da očekuje da će se to riješiti u najkraćem roku.

“Logično bi bilo da na svim izvršnim funkcijama budu postavljeni oni koji pripadaju aktuelnoj poziciji. Da bi neka stranka mogla da ispuni predizborna obećanja i ispoštuje građane koji su glasali, mora da ima sve poluge vlasti”, dodao je Čubrilović.

 (Agencije)