Politika 11.01.2023.

Čubrilović: Dan Republike ne može se mijenjati

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović poručio je da je 9.januar – Dan Republike Srpske datum koji ne može da se mijenja, ali ne bi trebalo nikoga ni da vrijeđa.

“Oni koji napadaju obilježavanje Dana Republike Srpske sigurno nisu svjesni šta taj dan znači za građane Republike Srpske, prije svega za Srbe u BiH”, rekao je Čubrilović Srni, komentarišući napade povodom obilježavanja Dana Republike – 9. janura iz političkog Sarajeva i pojedinih kolumnista iz Srbije.

Čubrilović je rekao da je Dan Republike Srpske obilježen na dostojanstven način, ističući da će se 9. januar slaviti dok je Srpske, a to znači mnogo godina na zadovoljstvo svih građana Republike Srpske, a trebalo bi i građana BiH.

“Dan Republike Srpske registrovan je kao datum kada je Republika Srpska stvorena prije ratnih sukoba u BiH. Ovaj datum ne bi trebalo nikoga da vrijeđa, ako imaju dobre namjere za sve građane BiH”, naglasio je Čubrilović.

Obilježavanje Dana Republike Srpske i dodjelu odlikovanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu napadaju iz Federacije BiH, ali i pojedinci iz Srbije.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali status konstitutivnog naroda.

(Srna)