Politika 01.09.2021.

Čubrilović: Džaferovićev zahtjev ostaće u domenu želja

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da vjeruje da će zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića za smjenu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika “ostati u domenu želja” i upozorio da bi takav eventualni potez nelegitimnog vioskog predstavnika Kristijana Šmita bio poguban i mogao dovesti do nestanka BiH.

“Ne treba sada ništa nagađati. Ja ne vjerujem u to, s obzirom na odnos u međunarodnoj zajednici i stavove pojedinih velikih zemalja, to bi bilo pogubno, jer bi to bio još jedan potez, poput Inckovog zakona, za nestanak BiH”, rekao je Čubrilović.

On je ocijenio da SDA želi sankcije za pojedince iz srpskog naroda, misleći da će tako izvršiti unitarizaciju BiH.

“Nije ništa novo što članovi SDA ili njihovi visoki funkcioneri žele da sankcionišu nekoga iz reda srpskog naroda, to je uostalom ugrađeno u sve njihove programe i aktivnosti koje SDA provodi na prostoru BiH, misleći da će na taj način izvršiti unitarizaciju”, rekao je za ATV Čubrilović, komentarišući Džaferovićev zahtjev Šmitu da smijeni Dodika.

On kaže da je to cilj SDA i da ne biraju način da to realizuju.

DŽaferović je juče rekao da očekuje da međunarodna zajednica, odnosno Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika, pomogne da “profunkcioniše BiH, uključujući i smjenu srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika”.

(Srna, E.M)