Politika 30.05.2019.

ČUBRILOVIĆ: Evropska komisija u pravu, Zakon o javnim nabavkama u BiH treba mijenjati

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je saglasan sa mišljenjem Evropske komisije da bi Zakon o javnim nabavkama BiH trebalo mijenjati jer usporavao mnoge procese.

On je novinarima u Banjaluci rekao da taj zakon nije riješio pitanje korupcije i kriminala u oblasti koju definiše.

“Mislim da se tu može mnogo uraditi da bi ta oblast bila efikasnija i pouzdanija i sa manje problema u praksi. Više puta je i odavde inicirano da to treba da se uradi”, istakao je Čubrilović.

U mišljenju Evropske komisije o situaciji u BiH navodi se da pregovori o prijemu BiH u EU treba da budu otvoreni kada BiH dostigne neophodni stepen kriterijuma za članstvo, naročito u oblastima stabilnosti institucija i garantovanja demokratije i vladavine prava.

“BiH treba da uskladi svoj ustavni okvir sa evropskim standardima i osigura funkcionalnost svojih institucija da bi mogla da preuzme obaveze iz EU”, navodi se u godišnjem dokumentu koji je objavljen u Briselu.

Komisija je preporučila Evropskom savjetu da diskutuje o ovom mišljenju i pomenutim prioritetima poslije formiranja vlasti u BiH, a novi izvještaj o ovoj zemlji biće dio Paketa o proširenju 2020. godine.

(Srna)