Politika 30.08.2021.

Čubrilović: Glasanje dozvoljeno ako štiti interese Srpske

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je da je zaključcima lidera političkih partija u Republici Srpskoj jasno i nedosmisleno dozvoljeno da srpski predstavnici glasaju u zajedničkim institucijama BiH, ukoliko bi, u suprotnom, bili ugrženi interesi Republike Srpske.

Čubrilović je istakao da je zaključcima, koje je usvojila Narodna skupština, jasno rečeno da ne postoje uslovi za donošenje odluka srpskih predstavnika u Predsjedništvu BiH, Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara, osim u slučajevima kada je neophodno učešće radi sprečavanja donošenja odluka protivno interesima Republike Srpske.

Povodom pogrešnih i zlonamjernih interpretacija zaključaka koje su predsjednici političkih partija sa sjedištem u Srpskoj usaglasili na sastanku 26. jula, Čubrilović je naglasio da predsjednici političkih partija nisu donijeli zaključak o neprisustvovanju sjednicama, niti su rekli da srpski predstavnici ne treba da idu na posao.

“Oni su jasno rekli da predstavnici Republike Srpske u Savjetu ministara, Parlamentu i Predsjedništvu BiH, neće donositi odluke ili neće glasati za odluke, osim kada je to neophodno da bi se spriječilo donošenje odluka koje su protiv interesa Republike Srpske”, istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, ovo se prije svega odnosi na odluku o ulaganju veta u Predsjedništvu BiH kada je povrijeđen vitalni nacionalni interes srpskog naroda.

To je, naglasio je Čubrilović, instrument koji je potrebno koristiti radi zaštite interesa Republike Srpske, te ovi zaključci to jasno i nedvosmisleno dozvoljavaju.

“Isti slučaj je i kada je na dnevnom redu Savjeta ministara ili parlamenta BiH odluka koja bi, ako bi bila usvojena, zbog neglasanja srpskih predstavnika ili njihovog neprisustvovanja, mogla nanijeti štetu Republici Srpskoj”, pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović je napomenuo da su zaključci objavljeni transparentno i dostupni su na internet stranici Narodne skupštine.

On je dodao da će se u svim drugim slučajevima, kada je riječ o odlukama koje se ne tiču Republike Srpske, oni suzdržati od izjašnjavanja.

(Srna, E.M)