Politika 23.08.2015.

Čubrilović: I sad nam sude strane kadije

ČITANJE: 1 minuta

ndeljko cubrilovic1

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je večeras na otvaranju 50. “Kočićevog zbora” u Banjaluci da su i danas, kao i u vrijeme Petra Kočića, istina, sloboda i pravda smisao postojanja srpskog naroda.

– I mi, Kočićevi nasljednici – kao što je to činio i njegov David Štrbac – dižemo glas protiv nametnutih sudova u kojima sude i stranci, po nekim samo njima znanim političkim aršinima. I mi dižemo glas protiv tužilaca koji podižu neprincipijelne optužnice koje su, najčešće, usmjerene protiv jednog naroda. Zar to nije isto kao u ono nemilo vrijeme kada je pravda funkcionisala po principu – Kadija te tuži, kadija ti sudi – rekao je Čubrilović.

On je istakao da nakon više od stotinu godina, na sličan način kao u “Sudaniji” i “Jazavcu pred sudom” Petra Kočića, stranci nastoje da određuju sudbinu naroda na ovim prostorima.

Čubrilović je naveo da je Kočić, kao narodni tribun, govorio u ime srpskog naroda koji je sanjao slobodu i ostvarivanje prava na svoj nacionalni, kulturni i jezički identitet.

On je podsjetio da su Kočićevi književni likovi govorili duhovitim, dvosmislenim i ironičnim jezikom njegovih Zmijanjaca, u ime naroda i težnje za oslobađanjem od tuđinskog jarma.

Predsjednik parlamenta Srpske, koji je večeras u banjalučkom parku “Petar Kočić” otvorio centralni dio ove manifestacije, naglasio je da je jubilarni 50. “Kočićev zbor” jedan od najznačajnijih kulturnih, umjetničkih i društvenih događaja, koji ima međunarodni karakter.