Politika 01.02.2016.

Čubrilović: Ispoštovati pravnu proceduru!

ČITANJE: 3 minute
cubrilovic
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da se ne taktizira sa objavljivanjem odluke parlamenta o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, nego se pokušavaju izbjeći sve pravne zamke.

– Ne bi bilo dobro u to ući sa pravnim nedoumicama, pogotovo ne da se ostavi mogućnost žalbi, pa bi tek onda bilo priče da je riječ o taktiziranju- rekao je Čubrilović.

On je sinoć za Alternativnu televiziju izjavio da je Ustavni sud odgovorio na pitanje kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske i da ta odluka treba da bude objavljena u “Službenom glasniku Republike Srpske”, nakon čega će parlament Srpske steći uslove da objavi svoju odluku u “Službenom glasniku”, a potom počinje da teče vrijeme do održavanja referenduma.

Čubrilović je istakao da niko sa strane neće uticati na odluku o referendumu, ali da će biti uvaženi stavovi pojedinih država.

-Referendum o Sudu i Tužilaštvu zvanični Beograd ne spori kada je riječ o Aleksandru Vučiću i Tomislavu Nikoliću, već oni samo imaju rezerve prema vremenu održavanja referenduma- rekao je Čubrilović.

On je istakao da referendum predstavlja izražavanje volje građana i nije nikakvo donošenje posebnih odluka.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula prošle godine odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH koji treba da bude održan u prvoj nedjelji po isteku 50 dana od stupanja na snagu ove odluke. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske stavio je 23. jula veto na odluku skupštine o ovom referendumu.

Predsjednik parlamenta rekao je da će Republika Srpska još dugo slaviti svoj dan – 9. januar, ali da treba poštovati i odluku Ustavnog suda BiH.

-Treba da iskoristimo i pravne pouke, jer su stavovi mnogih pravnika da je tom odlukom o ukidanju Dana Republike Srpske 9. januara narušeno 11 ili 12 konvencija, da je ta odluka više vođena silom nego pravom- poručio je Čubrilović.

Kada je riječ o hapšenju lidera SBB-a Fahrudina Radončića, Čubrilović smatra da u svemu tome ima mnogo politike. “Postavlja se pitanje da li je politička odluka da Radončić bude uhapšen baš sada i da li je to trebalo da bude urađeno na način da se on brani iz pritvora. S druge strane, postoji pritisak od Predsjedništva BiH i političkih partija”, navodi Čubrilović.

On ne očekuje da će nakon hapšenja Radončića doći do procesuiranja i hapšenja zvaničnika iz Srpske.

– Ako se ispostavi da je ovo bilo još jedno pritvaranje i puštanje na slobodu bez ikakvih posljedica, kao što smo to imali u desetak slučajeva u posljednjih desetak godina, postavlja se pitanje kakva je to onda poruka i rad Suda i Tužilaštva BiH- naveo je Čubrilović.

Kada je riječ o saradnji političkih partija u Srpskoj, Čubrilović je istakao da će predsjednik Republike Milorad Dodik, koji je ranije izjavio da je vrijeme za konačni politički obračun, naći načine da prevaziđe te stavove i razgovara sa političkim protivnicima na nivou Republike Srpske.

(Agencije)