Politika 14.05.2021.

Čubrilović: Izmjenama Izbornog zakona BiH riješiti hrvatsko pitanje u FBiH

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da bi izmjenama Izbornog zakona BiH konačno trebalo da bude riješeno hrvatsko pitanje u Federaciji BiH /FBiH/, ali i u kontekstu političkog predstavljanja Hrvata na nivou BiH.

– Republika Srpska nije problem i niko se ne spotiče oko odluka i stavova Republike Srpske u vezi sa donošenjem konačne verzije izmjena Izbornog zakona BiH. Mi smo u Republici Srpskoj riješili pitanje “Sejdić-Finci” i to je bio jedan od osnovnih zadataka – izjavio je Čubrilović za N1.

Prema njegovim riječima, sada treba sagledati kakav bi to Izborni zakon zadovoljio interese hrvatskog naroda u BiH.

– Svjedoci smo da su već nekoliko godina, u nekoliko izbornih ciklusa Hrvati prevareni. Moramo biti objektivni u vezi sa tim i treba pronaći povoljno rješenje. To što neko ne želi da to vidi može da nam se obije svima o glavu – upozorio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Čubrilović je naglasio da Izborni zakon BiH treba da se usavrši i da se riješi najveći problem, a to je, prema njegovom mišljenju, hrvatsko pitanje u FBiH.

– Treba riješiti i pitanje učešće Hrvata u rukovodstvu na nivou BiH, što ne mislim da bi trebalo da bude problem. Očekujem da novi Izborni zakon BiH u funkciji bude prije predstojećih opštih izbora – rekao je Čubrilović.

“Vojna vježba na Manjači ne utiče na neutralnost Srpske”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas, u vezi sa najavljenom zajedničkom vojnom vježbom Oružanih snaga BiH i Vojske SAD na Manjači, da ne vidi ništa sporno niti loše, pogotovo što ta vježba ne utiče na neutralnost Republike Srpske.

– Ako su nadležne institucije u BiH dale saglasnost za tu aktivnost, ne vidim razlog zašto i oni koji imaju neutralnost ne bi mogli tu da učestvuju, a za to ima primjera koliko hoćete. Ovdje će i Srbija da ima vježbe, a mi ni sa njima nemamo nikakav pakt, nikakav savez, tako da ne vidim u tome ništa loše – rekao je Čubrilović za televiziju N1.

Ako su namjere korektne, istakao je on, i ako ne postoji neki drugi cilj, onda je sve u redu, ali ako neko ima neke druge ili više informacija o tome, taj treba da da svoj sud.

Prema njegovim riječima, vojska se mobiliše kod svih elementarnih nepogoda, kao što je to bilo 2014. godine kada su BiH pogodile istorijske poplave i kada je pokazan zaista visok nivo efikasnosti vojske, kao veoma dobrodošle organizacije u tim uslovima.

Oružane snage BiH, a pogotovo ova tri puka koja baštine tradicije svog naroda, zaista nisu osposobljene za neku mobilizaciju na koju vi ciljate, na neku “oružanu pobunu”. Vojska svoju ulogu ima i u mirnodopskim uslovima i dobro je došla, ali računati ovdje na vojsku kao na neku oružanu silu, zaista je besmisleno, poručio je predsjednik Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je ocijenio da je u vrijeme velikih poplava 2014. godine ostvarena uspješna saradnja vojnih jedinica i institucija i drugih segmenata društva iz različitih dijelova BiH koji su pružili pomoć stanovništvu poplavljenih područja, posebno u dobojskoj regiji.

– I lično sam se u uvjerio da je to dobro funkcionisalo, jer sam i sam bio tada na terenu, tako da mogu ocijeniti da su na efikasan način spaseni mnogi životi i imovina – rekao je Čubrilović.

On je zaključio da vojska zaista jeste oružana sila, ali u BiH ona se isključivo koristi u mirnodopske svrhe.

(Srna/A.M.)