Politika 25.10.2021.

Čubrilović: Iznuđene poteze povlačio prvi saziv Skupštine, isto čini i aktuelni

ČITANJE: 4 minute

Sada kada Republika Srpska ima realan problem zbog nametnih zakona, uz svojevrsni okidač u vidu tzv. Inckovog zakona prinuđeni smo da nešto preduzmemo, ali sve što se radi ostaje u okviru Dejtonskog sporazuma, međunarodnog akta koji međunarodna zajednica ne poštuje, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljeko Čubrilović.

Čubrilović je da Republika Srpska povlači iznuđene poteze, a to aktuelni saziv čini sličnim prvom, jer i ti poslanici su bili prinuđeni da djeluju tako kako su djelovali što je za najvažniju posljedicu imalo kako osnivanje Skupštine tako i same Republike Srpske.

“Sve što radimo je iznuđeno jer se nalazimo u situaciji u koje su nas dovele razne intervencije, što OHR-a, što Ustavnog suda uz neviđen pritisak dijela međunarodne zajednice”, rekao je Čubrilović za “Glas Srpske”.

Na ulogu prvog saziva parlamenta kaže da je tu bilo i vizionarstva, ali i iznuđenih poteza, kao i da je “iznuđeno” ključna riječ koja povezuje prvi i aktuelni saziv. “Međunarodna zajednica nas dovodi u situaciju da vučemo iznuđene poteze”, pojasnio je Čubrilović.

On je ukazao na paradoks – Srpska u manjoj mjeri ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH u odnosu na Federaciju BiH /FBiH/ a nigdje se ne čuju riječi osude na račun vlasti tog entiteta, gdje se ne poštuje ni, kako je istakao, konstitutivnost naroda.

A sada, kada Republika Srpska ima realan problem zbog nametnih zakona i prinuđena je da nešto preduzme, Čubrilović kaže da dolaze na metu kritika jer poštuju Ustav i zakone.

“Nije ovo nikakav novi početak niti kraj, već djelovanje i borba za poziciju unutar BiH. To nije mimo Dejtona. Srpska ima pravo na agenciju za lijekove. Ne sporimo pravo FBiH da reguliše tu oblast, ali mi smo bili prinuđeni da riješimo pitanje nabavke kiseonika za naše zdravstvene ustanove”, ponovio je Čubrilović.

On je dodao da je na sceni pokušaj povratka funkcionalnog sistema jer, kako je naveo, ima nagovještaj da će u parlament doći prijedlozi određenih zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti koje su prenosom na nivo BiH praktično izgubile funkcionalnost.

Čubrilović je pojasnio da povlačenje saglasnosti na formiranje Oružanih snaga BiH ne znači osnivanje vojske. “Možda predlagači zakona to drugačije vide, ali ja govorim iz svog ugla”, dodao je on, koji vjeruje i da Srpska, odnosno resorno ministarstvo ima svoj plan i za priču o obavještajnoj službi.

Kada je riječ o VSTS-u, Čubrilović kaže da Srpska nikada nije ukinula svoj, on samo nije u funkciji, a na navode iz Sarajeva koji sve to nazivaju “državnim udarom”, odgovara da je to njihova priča, da oni žele haos u kojem odlično funkcionišu.

Na pitanje da li Srpska ima podršku sa strane za vraćanje nadležnosti, predsjednik parlamenta je odgovorio da ima određenu vrstu podrške, kao i da ovdje ne vidi razlog da Ustav ne bude primjenjivan, te poručio da o tome ne treba niko da brine.

“Više je zabrinjavajuća retorika ekstremista, bošnjačkih političara, evroparlamentaraca…”, rekao je Čubrilović i dodao kako su ga strane diplomate, koje dolaze sa Zapada, pitale da li donose odluku o razdruživanju, a odogovor je bio da “niko o tome nije govorio, to je notorna neistina”.

On je naglasio kako prijetnje i sankcije ne dovode do boljih rješenja, već ostavljaju državnu zajednicu u većem haosu, te naveo i kako bi bila teško sprovodiva odluka ako bi ga, hipotetički, smijenio Kristijan Šmit koga ne priznaje Srpska.

“Bojim se da neki stranci žive u devedestim, isto kao i dio bošnjačke elite. Simptomatično je da politički predstavnici Bošnjaka pričaju isto kao i predstavnici opozicije u Republici Srpskoj. To ne može biti slučajno”, rekao je Čubrilović.

Na pitanje pod kojim bi uslovima Srpska odustala od priče o vraćanju nadležnosti, da li je to povlačenje “Inckovog zakona”, Čubrilović je odgovorio da je očigledno da niko ne želi da govori o povlačenju tog zakona, ali da bi prije svega moralo biti riješeno pitanje OHR-a, da Šmit dođe u pozicijju da bude prihvaćen pa da onda on povuče taj zakon.

(Srna, E.M)