Vijesti 28.02.2016.

Čubrilović: Kontinuitet u borbi za prosperitetniju Srpsku

ČITANJE: 2 minute
cubrilovic
Narodna skupština Republike Srpske, od donošenja prvog Ustava Srpske prije 24 godine, nastavlja kontinuitet borbe za pravičniju, bolju i prosperitetniju Republiku u interesu građana Srpske čije stavove i zastupaju narodni poslanici, izjavio je predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima povodom 24 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, koji je donesen 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH, Čubrilović je naveo da je prvi ustav nesporno donesen na demokratski način kao najviši ustavnopravni akt Srpske koji je do danas uzidan u temelj njenog postojanja kao jedan od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili ustavnopravna osnova za stvaranje Republike Srpske.

On je podsjetio da su taj ustav jednoglasno izglasali poslanici prvog saziva Narodne skupštine Republike Srpske koje su građani birali na izborima u jesen 1990. godine, čime je ovaj najviši ustavnopravni akt imao sva obilježja demokratskog, narodnog ustava.

Čubrilović je dodao i da je prije Ustava, Skupština srpskog naroda u BiH, osnovana 24. oktobra 1991. godine, donijela 9. januara 1992. godine Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

-Na temeljima Deklaracije o osnivanju prvi Ustav Republike Srpske garantovao je punu ravnopravnost naroda i građana Republike pred zakonom i zaštitu od bilo kog oblika diskriminacije- navodi se u izjavi i dodaje da je istog dana kada je usvojen prvi Ustav, donesen i Ustavni zakon o njegovom sprovođenju.

-Upravo Ustavni zakon, donesen 28. februara 1992. godine, omogućio je primjenu prvog Ustava Republike Srpske i funkcionisanje Republike u njenom začetku. Bio je to veoma hrabar korak srpskih poslanika, samo nekoliko mjeseci nakon osnivanja Skupštine srpskog naroda u BiH, kojim je označeno stvaranje Republike Srpske- istakao je Čubrilović.

On je naglasio i da je uloga Narodne skupštine Republike Srpske u osnivanju Republike bila je odlučujuća, navodeći da je parlament tako od 9. januara, dana donošnja Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, pa do izbora i konstituisanja novih organa i institucija ustanovljenih prvim Ustavom, obavljao funkcije državnih organa u Republici.

-Nije nevažno napomenuti da su prvi Ustav Republike Srpske, koji je sa brojim izmjenama i dopunama na snazi do danas, kao i odluka o njegovom proglašnju, 28. februara 1992. godine, donoseni jednoglasno – za njih je glasalo svih 77 poslanika Skupštine srpskog naroda u BiH, i to 72 poslanika iz SDS-a, četiri iz Saveza reformskih snaga i jedan iz SPO- rekao je Čubrilović.

(Agencije)