Politika 16.12.2022.

Čubrilović: Najvažnije rješavanje zastoja u investicionim procesima

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je važno što u BiH više nisu sporne investicije i da više ne bude zastoja kada je riječ o investicionim projektima.

Komentarišući sporazum koji su potpisali lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDP-a BiH Nermin Nikšić, a kojim se daje snažna podrška zajedničkim investicionim projektima Srpske, FBiH, Brčkog i kantona, Čubrilović je rekao da je dobro što je postignut dogovor između najjačih stranaka iz reda srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda koje mogu i da ga sprovedu.

“Vjerujem da će međunarodna zajednica takvim namjerama dati podršku i da nećemo imati više situacije da na pojedine projekte čekamo godinama, zato što se to nekom političaru ili nekoj političkoj stranci ne sviđa”, istakao je Čubrilović.

On smatra da je svaki sporazum postignut na nivou BiH i između domaćih političara mnogo bolji od onoga koji se nameće sa strane.

Lideri SNSD-a, HDZ-a i SDP-a juče su potpisali sporazum o formiranju vlasti u kojem, između ostalog, izražavaju opredjeljenje za punopravno članstvo BiH u EU, da se odmah po uspostavljanju Savjeta ministara pristupi svim potrebnim radnjama kako bi što prije bio usvojen budžet za 2023. godinu, te se partneri obavezuju na kreiranje novog programa ekonomskih reformi BiH.

U sporazumu je izraženo i opredjeljenje da se hitno, najkasnije u roku od šest mjeseci od uspostavljanja vlasti na svim nivoima, sprovedu ograničene promjene Ustava BiH i usvoje izmjene i dopune Izbornog zakona BiH saglasno odluci Ustavnog suda BiH i presudama Evropskog suda za ljudska prava.

(Srna)