Vijesti 24.05.2024.

Čubrilović: Najznačajniji projekat – izgradnja auto-puta Banjaluka – Prijedor

ČITANJE: 2 minute

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da auto-put Banjaluka – Prijedor koji treba da u potpunosti zaživi u ovoj godini predstavlja najznačajniji projekat u oblasti putne infrastrukture.

– U izgradnji je dionica Putnikovo brdo kod Doboja na koridoru 5C i auto-put Rača – Bijeljina. Dionice Brčko – Bijeljina i Vukosavlje – Brčko su u ozbiljnoj fazi pripreme za izgradnju, u toku ove godine ćemo konkretizovati projekte – rekao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, projekti koji treba da uslijede finaliziraće mrežu auto-puteva, koja je zacrtana prije 15-20 godina, a podrazumijeva izgradnju oko 400 kilometara.

– Na dobrom smo putu i imamo dobre partnere da sve ove poslove privedemo kraju – istakao je Čubrilović.

Čubrilović je naglasio da Ministarstvo saobraćaja i veza, posredstvom Јavnog preduzeća Putevi Republike Srpske, učestvuje u rehabilitaciji magistralnih i regionalnioh puteva, te da daje podršku lokalnim zajednicama kod izgradnje lokalnih puteva.

– Učestvujemo i u finansiranju putnih raskrsnica koje bi trebalo da posluže za ubrzavanje saobraćaja – rekao je Čubrilović.

Kad je riječ o željezničkom saobraćaju, Čubrilović je naveo da su “Željeznice Republike Srpske” na korak od toga da postanu holding, kako je predviđeno kroz projekat restrukturisanja, koji se sprovodi u skladu sa ugovorom sa Svjetskom bankom.

– Svi smo svjesni činjenice da su potrebna ogromna sredstva za rekonstrukciju željezničke mreže, ali postoji interes za određene dionice, pogotovo za pravac Doboj – Tuzla – Zvornik. Imamo nekoliko ponuda za saradnju, vjerujem da će nešto od toga biti ostvareno u ovoj godini – istakao je Čubrilović.

On je ukazao da je neophodno obnavljanje opreme za Željeznice jer u vozni park nije ulagano decenijama.

– To je skupa investicija za koju će nam biti potrebni partneri – dodao je Čubrilović.

(Srna)