Čubrilović: Narodna skupština i dalje najefikasnija zakonodavna institucija u BiH

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ističe da je parlament Srpske najefikasnija zakonodavna institucija u BiH, pa i u okruženju, kada je riječ o usvajanju zakonskih akata i tematskih cjelina, te da su u 2017. godini usvojena 53 zakona.

Čubrilović u intervjuu Srni navodi da je Narodna skupština Republike Srpske u 2017. godini održala 11 sjednica, od čega sedam redovnih i četiri posebne, a ukupno je zasjedala 38 dana.

“Kada je riječ o zakonodavnom dijelu, Narodna skupština usvojila je 53 zakona, od čega 42 planirana Programom rada i 12 mimo Programa. U 2017. godini Skupština je realizovala 59 tematskih cjelina”, precizira Čubrilović.

Poređenja radi, kaže Čubrilović, Parlamentarna skupština BiH u 2017. godini usvojila je pet zakona i 27 ostalih akta, dok je Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio 35 zakona i 20 ostalih akata.

“Narodna skupština Srbije usvojila je 86 zakona i 62 odluke, dok je Hrvatski sabor usvojio 62 zakona i 193 odluke.

I ovi uporedni pokazatelji govore da smo, kada je riječ o radu parlamenata u BiH, ali i u okruženju, imali najbolje rezultate i u 2017, kao i u svim prethodnim godinama”, navodi Čubrilović i ocjenjuje da parlament, ipak, može još efikasnije da radi.

Prema njegovom mišljenju, dio poslanika u Narodnoj skupštini je u 2017. godini bio veoma konstruktivan, ali je bilo i onih koji su pokušali da zloupotrebe parlamentarnu demokratiju ulaganjem stalnih prigovora, konstantnih, ponekad i besmislenih ili uvredljivih replika.

“Najbolju ocjenu za njihov rad daće birači, odnosno oni koji su poslanicima dali mandat da u parlamentu

zastupaju njihove interese. Vidjećemo kako će i ko od njih dobiti još jedan mandat u Narodnoj skupštini, jer će na opštim izborima svačiji rad, pa i poslanika, doći na ocjenjivanje”, poručuje Čubrilović.

On ocjenjuje da nije bilo lako, u političkom, a ni u organizacionom smislu, rukovoditi Narodnom skupštinom, kada se nije znalo ko sutra zastupa koju političku ideju, ali i ko gdje sjedi u plenarnoj sali.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske održala je sjednice, usvojila zakone i nije dozvolila blokadu u svom radu.

“Lično smatram da je poljuljan ugled onih koji su zviždali i pokušali da blokiraju rad parlamenta.

Ne sporeći nikome legitimno pravo političke borbe, smatram da je opozicija imala lošu procjenu kada je pribjegla tom metodu, jer narod ne voli haos, nered i posebno ne voli kada neko silom pokušava da omogući institucije da funkcionišu”, ističe Čubrilović za Srnu.

Komentarišući tvrdnje opozicije da su prekršeni zakoni i Poslovnik o radu Narodne skupštine zbog hitne procedure prilikom usvajanja budžeta Srpske za ovu godinu, Čubrilović objašnjava da nije prekršena nijedna procedura, niti Poslovnik i podsjeća da je od 2008. godine do danas budžet samo dva puta išao u proceduru – prvo u nacrtu, a potom u prijedlogu.

“Mnogo je važnije da su budžet Srpske i ekonomska politika usvojene na vrijeme i da se nije išlo na privremeno finansiranje. Opozicija nije u pravu kada tvrdi da su procedure prekršene”, naglašava Čubrilović.

Kada je riječ o posljednjih deset godina, podsjeća on, samo dva puta – i to 2012. i 2016. godine, budžet je u proceduru išao prvo u nacrtu, a po hitnoj proceduri je usvojen 2007, 2010, 2013, 2014. i 2015. godine.

“Nakon ovih statističkih podataka, jasno je da opozicija nije imala adekvatan argument za neučestvovanje u radu Narodne skupštine”, smatra Čubrilović.

On napominje da Vlada i Narodna skupština Republike Srpske usaglašavaju program rada na početku godine i da dinamika rada parlamenta, uglavnom, zavisi od tempa izvršne vlasti koja zakonodavcu dostavlja zakone i druge akte.

“Pratili smo tu dinamiku na pravi način i sjednice su zakazivane čim bi dobili dovoljno materijala potrebnih za to”, navodi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Saradnju Narodne skupštine sa parlamentima u okruženju Čubrilović ocjenjuje kao odličnu.

“Nedavno sam boravio u parlamentu Mađarske, prije toga u parlamentima italijanskih i austrijskih regija, u parlamentu Sankt Peterburga i mnogim drugim.

Prošlog mjeseca, potpisan je Memorandum o saradnji službi Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodina. Naravno, potrebno je naglasiti izvrsnu saradnju sa Narodnom skupštinom Srbije”, istakao je Čubrilović.

On kaže da će Narodna skupština u ovoj godini, koja je i izborna, donositi sistemske zakone i izražava nadu da se politička borba neće na ružan i destruktivan način sa predizbornih skupova prenositi u parlament.

“Postoji stara poslovica koja kaže da onaj ko ima argumente nema potrebu da viče kad govori, a Narodna skupština jeste mjesto u kom se vodi demokratska bitka ukrštanjem argumenata.

Nadam se da će to biti najjače oružje svih učesnika izbora i da ćemo uspješno okončati mandat devetog saziva Narodne skupštine”, rekao je Čubrilović u intervjuu Srni.

(Srna)

DAVIDOV OTAC NA TRGU KRAJINE: Procvjetale su, sine, one dvije dunje

Još jedno mirno okupljanje građana “Pravda za Davida” održano je večeras je na Trgu Krajine u Banjaluci. “Dragi moj sine, dušo moja, dragi naš Davide, dušo naša…Procvjetale su one dvije dunje, sine, što smo ih zasadili” ovim riječim svoje obraćanje započeo je Davidov otac, Davor Dragičević. Prošlo je mjesec dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića.

HIDROELEKTRANA POSTAJE MUZEJ Od ruševine u Trapistima prave turističku atrakciju

Devastirani objekat stare Hidroelektrane „Delibašino selo“ uskoro postaje Tehnički muzej energetike. O pretvaranju u muzej priča se unazad nekoliko godina, a sada je konačno došao red da se iskoristi potencijal jednog od najljepših naselja kada je priroda u pitanju. Potvrdili su nam ovo  u „Elektrokrajini“ te naglasili da su nakon dugih najava, konačno dobili dozvolu

ZBOG POKUŠAJA UBISTVA Tužilaštvo traži strožu kaznu za Markovića, odbrana ponavljanje suđenja

Slobodan Marković (58) iz Banjaluke, koji je osuđen na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva sugrađanke Biljane Keserović (54), po mišljenju Tužilaštva, zaslužuje strožu kaznu, dok njegova odbrana traži ukidanje te presude i ponavljanje suđenja. U Vrhovnom sudu RS tužilac Branko Mitrović ocijenio je da je izrečena kazna minimalna te da nije adekvatna. “Činjenično stanje

BANSKI DVOR Kulturni program u čast ruske delegacije

U Banskom dvoru je počeo kulturni program u čast današnje posjete delegacije Savjeta Federacije, gornjeg doma ruskog parlamenta, Republici Srpskoj. Program u Banskom dvoru organizovao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Ruska delegacija, koju predvodi predsjednik ruskog Savjeta Federacije Valentina Matvijenko doputovala je danas u Banjaluku, gdje je razgovarala sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i

11. PO REDU U subotu “Veče Petrovčana”

Zavičajno udruženje Petrovac organizuje 11. po redu “Veče Petrovčana” u Banjaluci, koje će biti održano u subotu, 28. aprila, u restoranu “Aquana”, s početkom u 19 časova.

BORAC: Da nas “Borik” sutra nosi!

Borac m:tel i Vogošća su remizirali u prvom meču četvrtfinala Kupa BiH (25:25), a sutra je revanš meč u kojem Borac traži priliku da ove sezone doda još jedan trofej.