Politika 23.10.2022.

Čubrilović: Neodgovorno negirati rad nekoliko hiljada članova biračkih odbora

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović smatra neodgovornim ponašanje Centralne izborne komisije BiH, koja još nije objavila prve preliminarne rezultate izbora za predsjednika Republike Srpske, i zbog toga što negira rad članova biračkih odbora. Čubrilović je istakao da je neodgovorno negirati rad nekoliko hiljada članova biračkih odbora, a smatrati da je šest ljudi u pravu u odnosu na te hiljade, koje su, takođe, organi CIK-a.

“CIK ne može da prebaci odgovornost na nekog drugog, kao i nepravilnosti u radu. Moralo se prije reagovati na način da se prekidaju procesi, ulažu žalbe. Ali, od svega toga ništa nije bilo, nego sada neko želi ili sanja neki rezultat, pa hoće njegovu realizaciju preko pet ili šest ljudi”, rekao je Čubrilović.

On smatra da je zbog toga CIK morao da objavi preliminarne rezultate za predsjednika Republike.

“Ni do sada na ponovnom prebrojavanju ništa nisu značajno konstatovali, što bi moglo da promijeni odnos snaga”, rekao je Čubrilović. On je naglasio da je DEMOS-a postigao zadovoljavajući rezultat, te da su izbori bili uspješni.

“Bili bismo zadovoljniji da smo imali jednog poslanika više u Narodnoj skupštini, što je uz jedan mandat koji smo osvojili u Parlamentarnoj skupštini BiH i bio naš cilj”, rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o prijedlogu da se vrati nadležnost za izbore na republički nivo, Čubrilović smatra da Republika Srpska ne treba da žuri ni sa kakvim odlukama, te da treba prvo analizirati ukupnu situaciju.

“Ako je CIK ušao u nekakve nezakonite i nedozvoljene priče, Republika Srpska nema razloga da krene istim putem. Biće vremena i prilike da se analizira sve do sada i da se zauzme ispravan kurs. Ništa nam ne znači 15 dana ili šest mjeseci, Srpska ima stabilne institucije i važno je da se konstituiše vlast onako kako su građani glasali”, rekao je Čubrilović.

(Srna/Z.M)