Politika 24.09.2021.

Čubrilović: Neprihvatljivo građanima nametati vrijednosti koje negiraju njihov identitet

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je, tokom obraćanja u Narodnoj skupštini Mađarske, da građanima nije prihvatljivo nametanje vrijednosti koje negiraju njihov identitet.

On je istakao da se čini kako EU ima unutrašnje probleme i da je politika proširenja izgubila na elanu i da nije dovoljno u fokusu Brisela.

“S druge strane, na prostoru Jugoistočne Evrope, integracioni procesi su usporeni ili potpuno zaustavljeni, pri čemu opada interes građana za evropske integracije. Smatramo da integracione procese treba redefinisati s ciljem postizanja obostranih benefita, zbog toga što sadašnje stanje dovodi do razočarenja građana u proces pridruživanja Evropskoj uniji. Potrebno je naglasiti i afirmisati princip ‘jedinstvo u različitosti’, kao jedan od temeljnih principa Unije, zato što građanima nije prihvatljivo nametanje vrijednosti koje negiraju njihov identitet. Doprinos zemalja Jugoistočne Evrope može biti upravo u ostvarivanju takvih politika i principa, tj. da se Evropa potpuno integriše, ali uz poštovanje i očuvanje različitih posebnosti i identiteta koje ima svaka država i svaki narod”, rekao je Čubrilović i dodao:

“Pretjerana restriktivnost u vezi sa kandidatskim statusom i otpočinjanjem pregovora, negativno utiče na integracione procese, što se moglo vidjeti na primjerima drugih država, kada Evorpska unija nije otpočela pregovore, iako su uslovi bili ispunjeni. Takođe, kada jedna zemlja napreduje i otvori pregovaračka poglavlja, građani očekuju određene benefite, u smislu boljeg života. Jer, ako se integracijama ne poboljšava životni standard, građani se opravdano pitaju u čemu je onda smisao tog procesa. Smatramo da bi prihvatanje novog principa, tj. pregovaračkih klastera, koji predstavlja grupu poglavlja o jednoj oblasti, bilo efikasnije nego što je sadašnji model pregovaračkih poglavlja, zato što bi zatvaranjem određenog klastera građani imali vidljivije benefite u toj oblasti”.

Istakao je da prilagođavanje političkog sistema određene države, s ciljem ispunjavanja kriterijuma Unije, ne bi trebalo da ugrožava njen ustavni poredak i osnovne vrijednosti, niti temeljne pravne norme njenog postojanja i funkcionisanja.

“Na primjer, Bosna i Hercegovina, kao složena država sa tri konstitutivna naroda i dva državotvorna entiteta, može postati članica Unije samo kao takva, uz određeno prilagođavanje svog političkog sistema evropskom pravljeđu. Želim da vas informišem da se zakoni, koje donosi Narodna skupština Republike Srpske, već duži niz godina, prilagođavaju i harmonizuju sa pravnim nasleđem Unije i njenim sekundarnim pravom. Razumije se da je naša Narodna skupština glavni akter u tom procesu”, naglasio je Čubrilović.

Predsjednik NS RS je naglasio se bitan aspekt integracionih procesa vidi u regionalnoj saradnji i povezivanju, zato što se kroz taj proces razvija ekonomija i usklađuju integracioni procesi.

“Dobar primjer je ‘Otvoreni Balkan’ koji su već usaglasile Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija. Takođe, smatramo da bi se integracije zemalja Jugoistočne Evrope trebale odvijati slično procesima nastanka Evropske unije. Zbog toga, prvo treba da se ostvaruju ekonomske integracije, u smislu ekonomske zajednice, a potom, na povoljnijoj ekonomskoj osnovi, treba razvijati i političke integracije. U trećoj fazi na red dolaze monetarne integracije. Politika integracija po principu ‘sve odjednom’ nisu realne, jer zemlje Balkana ne mogu, u kratkom roku, da realizuju sve te reforme, a Unija opet ne može da odstupi od svog pravnog nasljeđa i kriterija pridruživanja. Zbog navedenog je i došlo do zastoja u procesu integracija država iz Jugoistočne Evrope”, naglasio je Čubrilović i zaključio:

“Može se zaključiti da postepenost integracija, regionalno povezivanje, vidljivi benefit po životni standard građana, i uvažavanje specifičnosti zemalja kroz ‘jedinstvo u različitostima’, može biti osnova za novi zamah politike pridruživanja u narednom periodu”.

(E.M)