Politika 02.06.2021.

Čubrilović: Niko nema ništa protiv Šmita, niti zemlje iz koje dolazi

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović izjavio je Srni da je delagacija Republike Srpske na današnjem sastanku u Beogradu imala jedinstven stav da je OHR trebalo da završi svoj mandat ili da, ako već dolazi novi visoki predstavnik, to bude na način regulisan Dejtonskim mirovnim sporazumom i uz poštovanje svih pravnih akata.

Čubrilović je poručio da niko nema ništa protiv čovjeka koji treba da dođe, a pogotovo ne protiv zemlje iz koje treba da dođe.

“Republika Srpska će poštovati međunarodne obaveze. Tražimo i vjerujemo da će Srbija tražiti da visoki predstavnik podnosi Srbiji izvještaje, što je njegova Dejtonska obaveza”, rekao je Čubrilović.

On je ponovio da je u cijeloj ovoj priči najvažnije da OHR treba da privodi svoj mandat kraju, te da se BiH osposobljava za svoju samostalnost i usvaja evropske standarde kako bi bila bliže ka EU, te da političari u BiH preuzimaju veću odgovornost.

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa najvišim zvaničnicima Republike Srpske i predstavnicima parlamentarnih stranaka u Srpskoj na kojem je osnovna tema bila sporno imenovanje novog visokog predstavnika u BiH.

Delegaciju Republike Srpske predvodio je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Republike Željka Cvijanović, te predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.

Sastanak je sazvan na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović.

Savjet za sprovođenje mira (PIC) nedavno je za novog visokog predstavnika u BiH imenovao njemačkog diplomatu Kristijana Šmita, nakon ostavke Valentina Incka koji je na toj funkciji bio 12 godina.

(Srna, E.M)