ČUBRILOVIĆ: Novi poslovnik nije usmjeren ni protiv koga

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da novi Poslovnik nije usmjeren ni protiv koga, već da se donosi kako bi parlament postao efikasniji uz učešće i saradnju svih poslanika.

Čubrilović je, tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu poslovnika Narodne skupštine Srpske, naveo da će demokratska procedura biti sprovođena i kada je riječ o njegovom definisanju, te da svi poslanici i poslanički klubovi imaju priliku da parlamentarnom raspravom i predlaganjem amandmana djeluju na konačnu verziju tog dokumenta.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da je novi skupštinski Poslovnik nedemokratski i rigidan, te da se njime pokušava istjerati demokratija iz parlamenta Srpske.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić naveo je da je novi Poslovnik Narodne skupštine, koji se donosi radi veće efikasnosti u radu parlamenta, korektno sačinjen i da nipošto nije riječ o oduzimanju demokratije kako tvrdi opozicija.

Žunić je to ilustrovao i činjenicom da su mjere oduzimanja riječi, koje može izreći skupštinsko rukovodstvo, jednake i kada je riječ o narodnom poslaniku ili drugom učesniku u skupštinskoj raspravi.

I poslanik SNSD-a Dušica Šolaja, koja je predsjednik skupštinskog Zakonodavnog odbora, dodala je da ne postoji ništa u novom Poslovniku što ograničava prava i slobode poslanika, te obavljanje poslova za koji su izabrani.

Njen stranački kolega Srđan Mazalica izrazio je nadu da će novi Poslovnik biti usvojen konsenzusom, te da će svi shvatiti da su rješenja u tom dokumentu u interesu svih i građana, a to je da parlament Srpske bude što efikasniji u bavljenju svojim primarnim poslom – donošenjem zakona.

On je rekao da se mora vratiti povjerenje građana u Narodnu skupštinu u kojoj je u posljednje vrijeme opao nivo diskusija, puno je uvreda, svađa i optužbi, a dešava se i uvođenje rijalitija u skupštinske klupe, te unošenje raznih neprikladnih predmeta u salu.

I Mazalica je ocijenio da se novim Poslovnikom ne guši i ne ugrožava demokratija kako tvrde pojedini opozicioni poslanici, te da ima dovoljno vremena za argumentovane diskusije.

Cilj novog Poslovnika jeste unapređenje rada i povećanje efikasnosti rada Narodne skupštine Republike Srpske, te otklanjanje uočenih nedostataka u važećem Poslovniku uz kontinuirano čuvanje digniteta Skupštine kao najviše zakonodavne i jedne od najvažnijih institucija Srpske.

U Narodnoj skupštini data je redovna pauza do 17.00 časova.

(Srna)

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju

IZDATA 1.522 TURISTIČKA VAUČERA: Velika zainteresovanost za banjske centre širom Srpske

U Republici Srpskoj su u periodu od 15. juna do 3. jula ove godine izdata 1.522 turistička vaučera za subvencionisanje smještaja u ugostiteljskim objektima, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske. Time je kroz projekat dodjele turističkih vaučera građanima generisano oko 12.000 noćenja u ugostiteljskim objektima za smještaj na području Republike Srpske. Prema

PO NALOGU POLICIJE I INSPEKCIJE Odvoze otpad iz Bosanskog Grahova

Po nalogu policije i inspekcije, dva kamiona opasnog otpada koji je u Bosansko Grahovo dovezen iz Italije, odvezena su iz te opštine, a u roku od najdalje 48 časova biće odvezen još jedan kamion. Milorad Gligić, načelnik opštine Bosansko Grahovo je rekao da je u opštinu dovezeno ukupno tri kamiona. “Po nalogu inspekcije i policije