Politika 02.07.2020.

ČUBRILOVIĆ: NSRS i dalje najefiksnija zakonodavna institucija u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da poslanicima neće biti uskraćena prava, te da će svi imati iste obaveze nakon što je usvojen novi skupštinski Poslovnik o radu.

“Važno je da postoji saradnja onih koji vode Narodnu skupštinu, poslanika i gostiju, odnosno da svi uvažavaju najvišu zakonodavnu instituciju. Nadam se da će tako biti u daljem radu”, rekao je Čubrilović novinarima nakon sjednice Narodne skupštine.

On je istakao da je Narodna skupština Republike Srpske i dalje najefiksnija zakonodavna institucija u BiH.

Čubrilović je podsjetio da je u oktobru prošle godine odlučeno da se krene sa izradom novog Poslovnika o radu Narodne skupštine.

“Praksa je da svaki skupštinski saziv ima svoj Poslovnik o radu. Svi poslanici i klubovi su imali priliku i dovoljno vremena da dostave prijedloge, a mnogi su to i uradili. Suština je da smo imali osam, devet mjeseci za usaglašavnje novog Poslovnika što je bilo sasvim dovoljno”, ukazao je Čubrilović i podsjetio da je samo jednom u Narodnoj skupštini postignut konsenzus o Poslovniku i to 2012. godine.

On je izrazio žaljenje što nije postignut konsenzus o novom Poslavniku i naveo da je u Zakonodavnom odobru postignut visok stepen usaglašenosti o ovom dokumetu.

Čubrilović je napomenuo da će naredne sedmice biti odlučeno o terminu, mjestu i načinu održavanja naredne sjednice Narodne skupštine.

(Srna)