Politika 09.01.2021.

ČESTITKE POVODOM 9. JANUARA: Republika Srpska je garancija našeg opstanka

ČITANJE: 7 minuta

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković uputio je čestitku svim građanima povodom Dana Republike Srpske.

„U ime Vlade Republike Srpske i svoje ime upućujem vam srdačne čestitke povodom 9. januara, Dana Republike Srpske. Danas obilježavamo jedan od najvažnijih datuma u našoj istoriji, rođendan Republike Srpske, koja je garancija našeg opstanka i očuvanja naše slobode, tradicije i identiteta”, saopšteno je iz Kabineta premijera Viškovića.

Višković je istakao da proslavljajući Dan Republike Srpske odajemo počast i izražavamo zahvalnost svima koji su učestvovali u stvaranju Republike Srpske i koji su položili svoje živote da bi mi danas živjeli u miru i slobodi.

“Njihova žrtva obavezuje nas da čuvamo Republiku Srpsku, da je dalje izgrađujemo i razvijamo i da u tom duhu odgajamo generacije koje dolaze. Uvjeren sam da će mlade generacije nastaviti da čuvaju Republiku Srpsku kako bi bila još bolja i uspješnija i dobro mjesto za život svih njenih građana”, navedeno je u čestitki.

Proslavljajući Dan Republike Srpske, Višković navodi da šaljemo poruku mira, ljubavi i zajedničkog života u BiH.

Istakao je da je ponosan na Republiku Srpsku i njene institucije, jer su u uslovima pandemije virusa korona, kao i drugih nedaća s kojima su bili suočeni u prethodnim vremenima, kvalitetno odgovorile na sve izazove i svojim odgovornim djelovanjem značajno pomogle u zaštiti života i zdravlja građana i očuvanju naše ekonomije.

Uvjeren je da će Republika Srpska, u vremenu koje je pred nama, nastaviti da jača ekonomski, i dužnost svih  je, smatra on, da predano radimo na njenom razvoju i prosperitetu.

“Radujmo se Danu Republike Srpske, slavimo ga sa ponosom i jačajmo Repubiku Srpsku, jer je Republika Srpska garant našeg opstanka, života i prosperiteta na ovim prostorima“, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

Čubrilović: Očuvanje institucija najvažniji zadatak

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Republika Srpska zajednica njenih slobodnih naroda i građana, čija budućnost zavisi prvenstveno od toga koliko su njene institucije sposobne da ostvaruju svoje ustavne, zakonske i druge nadležnosti u interesu svih.

“Zato je očuvanje institucija Republike Srpske naš najvažniji zadatak koji dugujemo svima onima koji su imali hrabrost i viziju da ih ustanove, kao i onima koji su uzidali svoje živote u njene temelje”, naglasio je Čubrilović u čestitci povodom Dana Republike.

Predsjednik Narodne skupštine naglasio je da je to prvi i osnovni zadatak svih, ali i obaveza i zavjet prema Republici Srpskoj.

Čestitajući svim građanima Dan Republike Srpske, Čubrilović je podsjetio da su 9. januara 1992. godine poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo da to učine.

“Zahvaljujući toj odluci poslanika prvog saziva Narodne skupštine, stvorena je Republika Srpska u kojoj je srpski narod, u procesu raspada Jugoslavije, uspio da se očuva na ovim prostorima i da ostane konstitutivan narod u situaciji u kojoj su u mnogim državama, nastalim raspadom bivše Jugoslavije, Srbi pretvoreni u nacionalnu manjinu jer nisu imali institucionalni okvir zaštite svojih prava”, naveo je Čubrilović.

On je podsjetio da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine Republike Srpske, 24. oktobra 1991. godine, bio prvi istorijski korak u osnivanju Republike Srpske i preduslov za donošenje Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine, dana koji se praznuje kao Dan Republike.

“Osnivanjem Narodne skupštine, koja je donijela konstitutivne akte, Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske i njen Ustav, Srbi u BiH su obezbijedili pravo na ravnopravnost i uvažavanje stavova unutar BiH sve do danas”, istakao je Čubrilović.

On je naveo da predstoji zajednička borba za ekonomski snažnu Republiku Srpsku, kroz oživljavanje privrede i nastavak izgradnje infrastrukture, saopšteno je iz Narodne skupštine.

“U vremenu u kojem živimo suočavamo se i sa borbom za zdravlje naših građana i nadom da ćemo uspijeti da se izborimo sa pandemijom koja je pogodila i nas, kao i cijeli svijet. Naši prioriteti za jačanje Republike Srpske i dalje moraju biti kvalitetan obrazovani sistem, očuvanje kulturne baštine i kroz ulaganja u kulturu čuvanje našeg nacionalnog identiteta, kao i poklanjanje veće pažnje svih institucija pitanju demografske politike”, rekao je Čubrilović.

Borenović: Svako osporavanje Srpske naići će na stažan bedem

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović istakao je u čestitki građanima Republike Srpske povodom 9. januara – Dana Republike da je svako osporavanje Republike Srpske naišlo i da će naići na snažan bedem sazidan od ljubavi i poštovanja naroda prema svojoj Republici.

“Republika Srpska, nastala tačno prije 29 godina, sačuvana u odbrambeno-otadžbinskom ratu i međunarodno verifikovana Dejtonskim sporazumom, trajna je i neupitna kategorija”, naveo je Borenović.

On je naglasio da 9. januar, Dan Republike, treba da svake godine simbolično označava novo nastojanje da Srpska bude bolja, jača, pravednija, ekonomski snažnija i Republika čije su institucije snažne i poštovane, saopšteno je iz PDP-a.

“Sa posebnom zahvalnošću i poštovanjem sjećamo se svih koji su dali svoje živote u odbrani Republike Srpske. Odužiti im se možemo jedino ako svakog dana budemo radili za to Republika Srpska bude mjesto gdje njihove porodice i potomci žive dostojanstvenim i sigurnim životima”, dodao je Borenović.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstutitivni statuc.

Jerinić: Stabilna Srpska garant prosperiteta za sve građane

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić čestitao je Dan Republike Srpske, kojoj je poželio napredak i političku stabilnost.

Jerinić je istakao da je stabilna Republika Srpska garant jednakog, prosperitetnog i kvalitetnog života svih njenih građana.

“Danas je važan dan i želim da iskažem poštovanje prema svim građanima”, izjavio je Jerinić povodom 9. januara – Dana Republike.

On je poručio da su stabilne institucije garant jake Srpske.

“Primite moje iskrene čestitke povodom Dana Republike Srpske, uz najbolje želje za njen dalji napredak i političku stabilnost”, naglasio je Jerinić.

Lukač: Za Srpsku živote dalo 784 pripadnika MUP-a

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je živote za Republiku Srpsku dalo 784 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, što pokazuje koliko je policija bila bitan činilac u stvaranju Republike.

Lukač je podsjetio da je Republika Srpske izgubila vojsku na koju je imala pravo po Dejtonskom sporazumu, te da je onog trenutka kada je prestala da postoji Vojska Republike Srpske policija na sebe preuzela održavanje svih vidova bezbjednosti.

“Prošli smo mnogo izazova, mnogo zahtjeva za održavanjem mirnog života u Srpskoj i MUP je mnogo radio na tome. Kroz svoju organizacionu strukturu MUP se mijenjao u zavisnosti od izazova koje smo imali pred sobom. U posljednjih šest godina 1.500 mladih policajaca ulazi u sastav MUP-a, čime dobijamo novu snagu i potencijal”, rekao je Lukač za RTRS.

Lukač je istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da njena policija bude oslabljenja, što je dokazano kroz sve prethodne godine.

“Iz godine u godinu smo jačali MUP. Ljudski resurs je na prvom mjestu, ali je jednako važno kvalitetno školovanje, opremanje i obuka da bi dobili kvalitetnog policajca. Mislim da smo to uspjeli da uradimo i naša Policijska akademija iz godine u godinu ima sve bolje mlade policajce, što se vidi širom Srpske”, naveo je Lukač.

On je ponovio da je vlast u Republici Srpskoj na vrijeme zauzela stav da se na njenoj teritoriji ne mogu praviti migrantski kampovi, da nijedna lokalna zajednica ne želi na svojoj teritoriji da ima takve centre, jer oni ugrožavaju bezbjednost građana.

“Da se ta odluka pokazala ispravnom najbolje pokazuje stanje u Unsko-sanskom katonu. Na području Federacije BiH migranti u toku jedne sedmice naprave više krivičnih djela nego u Republici Srpskoj za gotovo godinu dana”, napomenuo je Lukač.

On je poručio da će MUP nastaviti da jača, da povećava svoje kapacitete u školovanju mladih kadrova, u opremanju svojih jedinica.

Lukač je rekao da je cilj da Srpska ima spremnu policiju da odgovori svim izazovima, počevši od borbe protiv organizovanog kriminaliteta, otkrivanja teških krivičnih djela do svih drugih prijetnji bezbjednosti.

“Imamo dobre rezultete u tim poslovima, tako da smo neke vidove kriminalna smanjili na minimum. To govori da policija radi na organizovan način”, dodao je Lukač.

(Srna)