Politika 08.01.2021.

Čubrilović: Očuvanje institucija Srpske najvažniji zadatak

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da je Republika Srpska zajednica njenih slobodnih naroda i građana, čija budućnost zavisi prvenstveno od toga koliko su njene institucije sposobne da ostvaruju svoje ustavne, zakonske i druge nadležnosti u interesu svih.

“Zato je očuvanje institucija Republike Srpske naš najvažniji zadatak koji dugujemo svima onima koji su imali hrabrost i viziju da ih ustanove, kao i onima koji su uzidali svoje živote u njene temelje”, naglasio je Čubrilović u čestitci povodom Dana Republike.

Predsjednik Narodne skupštine naglasio je da je to prvi i osnovni zadatak svih, ali i obaveza i zavjet prema Republici Srpskoj.

Čestitajući svim građanima Dan Republike Srpske, Čubrilović je podsjetio da su 9. januara 1992. godine poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo da to učine.

“Zahvaljujući toj odluci poslanika prvog saziva Narodne skupštine, stvorena je Republika Srpska u kojoj je srpski narod, u procesu raspada Jugoslavije, uspio da se očuva na ovim prostorima i da ostane konstitutivan narod u situaciji u kojoj su u mnogim državama, nastalim raspadom bivše Jugoslavije, Srbi pretvoreni u nacionalnu manjinu jer nisu imali institucionalni okvir zaštite svojih prava”, naveo je Čubrilović.

On je podsjetio da je osnivanje Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine Republike Srpske, 24. oktobra 1991. godine, bio prvi istorijski korak u osnivanju Republike Srpske i preduslov za donošenje Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine, dana koji se praznuje kao Dan Republike.

“Osnivanjem Narodne skupštine, koja je donijela konstitutivne akte, Deklaraciju o proglašenju Republike Srpske i njen Ustav, Srbi u BiH su obezbijedili pravo na ravnopravnost i uvažavanje stavova unutar BiH sve do danas”, istakao je Čubrilović.

On je naveo da predstoji zajednička borba za ekonomski snažnu Republiku Srpsku, kroz oživljavanje privrede i nastavak izgradnje infrastrukture, saopšteno je iz Narodne skupštine.

“U vremenu u kojem živimo suočavamo se i sa borbom za zdravlje naših građana i nadom da ćemo uspijeti da se izborimo sa pandemijom koja je pogodila i nas, kao i cijeli svijet. Naši prioriteti za jačanje Republike Srpske i dalje moraju biti kvalitetan obrazovani sistem, očuvanje kulturne baštine i kroz ulaganja u kulturu čuvanje našeg nacionalnog identiteta, kao i poklanjanje veće pažnje svih institucija pitanju demografske politike”, rekao je Čubrilović.

(Srna)