Vijesti 29.03.2016.

Čubrilović: Od početka oprečna mišljenja o Markalama

ČITANJE: 1 minuta
cubrilovic
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je kao populističku najavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o mogućem pokretanju revizije postupka po tužbi BiH protiv Srbije.

Tvrdi da za to nema osnova.

– Nismo mogli ništa drugo ni očekivati nego takvu jednu poruku u vrijeme kada gotovo ništa ne štima u BiH, prije svega o pitanju političkih dogovora i gledanja na budućnost – naveo je Čubrilović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Političke partije na bilo kojem nivou se, kaže, teško dogovaraju, pa jedna takva izjava može samo da “dobro dođe pred lokalne izbore”.

Međunarodni sud pravde je u februaru 2007. kao neutemeljenu odbacio tužbu BiH protiv SRJ, odnosno Srbije za agresiju i navodni genocid, a ujedno je ostavljena mogućnost BiH da u roku od deset godina pokrene postupak njene revizije ukoliko u tom razdoblju prikupi i podnese nove dokaze kojima bi poduprla svoju tužbu.

Rok za pokretanje postupka revizije ističe u februaru 2017.

Na tvrdnje Sudskog vijeća u Hagu da postoji sumnja da su Bošnjaci u Sarajevu u nekim slučajevima, tokom rata u BiH, granatirali svoj narod i međunarodne organizacije, Čubrilović je ustvrdio da su u „slučaju Markale“ od „samog početka bila oprečna mišljenja te da su ljudi od struke izražavali sumnju u iskaze navodnih svjedoka tog događaja“.

(Agencije)