Politika 24.03.2016.

Čubrilović: Odbacivanje prve stavke optužnice daje šansu za neka druga rješenja

ČITANJE: 1 minuta
cubrilovic
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je  da prvostepena presuda Haškog tribunala prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću od 40 godina zatvora neće imati posljedice po status Srpske i njenih institucija.

-Ova prvostepena presuda neće imati nakakve posljedice po Ustav Republike Srpske i Dejtonski mirovni sporazum- rekao je Čubrilović, nakon izricanja prvostepene presude Karadžiću.

On smatra da će Karadžićev tim odbrane iskoristiti pravne mogućnosti da bi navedena presuda dobila neke druge okvire.

-Za tako nešto ima prostora, jer sudsko obrazloženje i odbacivanje prve stavke optužnice daje šansu za neka druga rješenja- dodao je Čubrilović.

On je ponovio da je potpuno jasno da Tribunal u Hagu nije ispunio svoju misiju i da je u proteklom radu pokazao političku pristrasnost i selektivan pristup pravdi.

Čubrilović kaže da će se Republika Srpska i dalje zalagati da bude uređen i funkcionalan dio BiH, da svi nivoi vlasti budu potpuno jedinstveni, aktivni i odgovorni prema građanima.

-Narodna skupština, koja je prva konstituisana institucija Republike Srpske, i danas kao i prije skoro dvije i po decenije, čvrsto je rješena da nastavi da čuva i brani Srpsku, interes srpskog naroda i svih građana, uz poštovanje ustavnih demokratskih i civilizacijskih principa- poručio je Čubrilović.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala za zločine u bivšoj Jugoslaviji kaznilo je nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa 40 godina zatvora.

Karadžić je proglašen krivim za “genocid pod tačkom dva, likvidacije, ubistva, kažnjavanja, deportaciju, nehumane akte i druge zločine prema nesrpskom stanovništvu” tokom rata u BiH.

(Agencije)