Politika 09.09.2015.

Čubrilović: Potvrđeno da nismo kršili Ustav ni zakone

ČITANJE: 1 minuta
cubrilovic

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je u Banjaluci da je Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Srpske današnjom odlukom u vezi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH potvrdilo da parlament Srpske nije prekršio Ustav i zakone.

-Donošnjem odluke o raspisivanju referenduma nismo narušili ničiji vitalni nacionalni interes. Očekujem da u narednom periodu bude ispoštovana navedena skupštinska odluka- rekao je Čubrilović, reagujući na odluku Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Srpske koje je utvrdilo da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda zbog odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Šef Kluba poslanika SDS u parlamentu Srpske Vukota Govedarica ocijenio je da je ova odluka bila očekivana, ali da se postavlja pitanje šta i kako dalje.

-Postavlja se pitanje da li će sada /predsjednik Srpske/ Milorad Dodik provesti ovaj referendum ili će na sve moguće načine pokušati da ga izbjegne- rekao je Govedarica.

Poslanik SRS Srpske u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milanko Mihajilica takođe smatra da je odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Srpske očekivana.

-Međutim, njome se ne daje odgovor šta i kako dalje. Vlast u Srpskoj traži izlaznu strategiju, odnosno kako da ne bude održan referendum- smatra Mihajilica.

Poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dragan Čavić kaže da je nakon današnje odluke Ustavnog suda Srpske “sve neizvjesno”.

(Agencije)