Vijesti 20.03.2023.

Čubrilović: Prvih 100 dana rada – infrastrukturni projekti u fokusu

ČITANJE: 4 minute

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je resorno ministarstvo u proteklih 100 dana radilo intenzivno na realizaciji projekata u drumskom i poštanskom saobraćaju, te da je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata izgradnja auto-puta Banjaluka – Prijedor.

Prema njegovim riječima, izvođenje radova na izgradnji auto-puta Rača – Bijeljina je u poodmakloj fazi.

– Pri završetku mosta na Rači očekujemo i završetak ove dionice. Srbija će sigurno okončati od Rače do Kuzmina svoj dio auto-puta, tako da će Bijeljina biti povezana auto-putem u isto vrijeme kada bude gotov i ovaj dio poslova na strani Srbije – naglasio je Čubrilović.

On je rekao da ne bi trebalo biti odstupanja kada je riječ o izgradnji auto-puta na koridoru 5c od Rudanke do Putnikovog brda.

– Izgradnja uključuje dva velike tunela Putnikovo brdo jedan i Putnikovo brdo dva, ukupne dužine više od dva kilometra, izgradnju mosta preko rijeke Bosne od oko 330 metara, te vijadukta dužine od oko 290 metara – pojasnio je Čubrilović.

Čubrilović je istakao značaj usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

Kao najznačajnija rješenja izdvajaju se uređenje prodaje voznih karata putem interneta, poboljšanje prava putnika u javnom linijskom prevozu, unapređenje vanlinijskog prevoza lica u smislu obavljanja prevoza, zaključivanja ugovora i ukrcavanja i iskrcavanja putnika i unapređenje inspekcijskog nadzora – suzbijanje nelegalnog prevoza lica.

ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAЈ – VAŽAN

Čubrilović je ukazao na važnost željezničkog saobraćaja ne samo u Republici Srpskoj i njenoj privredi, nego i u okviru kompatibilnosti prema okruženju, te odnosa prema susjedima i uvezivanja unutar privrede zbog rudnika i željezare.

On je rekao da su nastavljene aktivnosti na sprovođenju projekta restrukturiranja “Željeznica Republike Srpske“.

– Istrajaćemo na ovome projektu bez obzira na poteškoće i veliki novac koji je neophodno obezbijediti za restrukturiranje. Broj radnika u preduzeću doveden je na onu mjeru koju takva željeznica može da podnese – poručio je Čubrilović.

Čubrilović je rekao da je usvajanjem budžeta, Vlada Republike Srpske usvojila i obavezu da do kraja ispoštuje ugovor za putnički saobraćaj i infrastrukturu.

On je dodao da su u toku pregovori sa Svjetskom i Evropskom bankom za podršku rekonstrukciji infrastrukture, odnosno pruge, te osposobljavanje za priključak na dio prema Evropi i dio prema Srbiji.

– Na tome se intenzivno radi. Pregovara se i sa nekim fondovima koji su izrazili želju za partnerstvom sa Republikom Srpskom i Željeznicama Srpske – dodao je Čubrilović.

POŠTANSKI SAOBRAĆAЈ VAŽAN SEGMENT U SRPSKOЈ

Čubrilović smatra da su poštanski saobraćaj i telekomunikacije važan segment, kao i da su “Pošte Srpske” strateško preduzeće kojem treba dati maksimalan doprinos.

– Pošte su institucija koja ima vezu sa svojim stanovništvom preko šaltera u svakoj lokalnoj zajednici, pa i u većini mjesnih zajednica – rekao je Čubrilović i podsjetio da su usvojeni Plan rada i poslovanja sa poslovnom politikom i Program investicija Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske za 2023. godinu, kao i Plan rada i poslovanja i Program investicija za period 2023-2025. godina.

Prema njegovim riječima, važno je istaći i Politiku medijske i informacione pismenosti u Republici Srpskoj za period 2023-2027. godina.

– Imamo aktivnosti u vezi sa učešćem na raznim tržištima, pododborima i komisijama kako bi se omogućilo `Poštama` da budu partner svima u okruženju, ali i u nekim drugim aspektima – rekao je Čubrilović.

On je istakao da su važni i ugovori zaključeni između Pošta Srpske, Elektroprivrede i telekomunikacionog sistema, čime Pošte imaju kontinuitet i u prihodima i u svom osnovnom poslu.

– Ovo javno preduzeće opterećuje veći broj zaposlenih, ali zbog strateškog interesa ne možemo izbjeći ni takvu infrastrukturu – dodao je ministar saobraćaja i veza Srpske.

BUDUĆE AKTIVNOSTI VEZATI ZA USVOЈENE PROGRAME

Čubrilović je rekao da će buduće aktivnosti Ministarstva saobraćaja i veza biti vezane za usvojene programe, ocijenivši da se intenzivno radilo u proteklom periodu.

– Da su Vlada i resorno ministarstvo mogli uraditi više, uradili bi sigurno. Presjek koji je napravljen je realan – istakao je Čubrilović, dodavši da će konačnu ocjenu o radu dati korisnici usluga kada je riječ o javnim preduzećima, kao i oni koji su zaduženi za ocjenjivanje rada Vlada i ministarstava.

(Srna)