Politika 12.08.2016.

Čubrilović: Referendum o Danu RS koštaće 3 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Provođenje referenduma u Srpskoj o 9. januaru kao danu RS, a koji vlast najavljuju za 25. septembar, koštaće oko tri miliona KM.

– Procene o tome koliko će se novca iz budžeta RS morati izdvojiti za te aktivnosti su napravljenje već pri samom predlaganju referenduma – podsetio je danas predsednik Narodne skupštine RS, Nedeljko Čubrilović.

Tvrdi da su pripreme za referendum u RS u “poodmakloj fazi”.

– Važno je da je ispoštovana sva zakonska procedura i da više nema nikakvih smetnji za njegovo održavanje – uverava Čubrilović.

On je u izjavi novinarima u Banjaluci potvrdio da ne stoje upozorenja pojedinih stranih ambasada u BiH da su referendumske aktivnosti o ovom pitanju u RS suprotne Ustavu i Dejtonskom sporazumu.

Podseća i da je juče, Savet za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS, potvrdilo da Odlukom Narodne skupštine RS, o raspisivanju referenduma RS, koja se odnosi na Dan RS 9. januar, nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda.

– RS ne beži ni od kakvih razgovora i pokušava upravo razgovorom da reši ta pitanja. Kao legalisti, poštujemo sve odluke Ustavnog suda BiH i na njegove odluke ćemo koristiti samo pravna sredstva, kao što to koristimo i dosad – potvrdio je Čubrilović nakon razgovora s predsjednikom Akademije nauka i umetnosti RS, Rajkom Kuzmanovićem, koji takođe tvrdi da oni koji kritikuju referendum u RS “rizikuju da budu proglašeni da su protiv pravne države i demokratije”.

Kaže da je referendum u RS i “ustavan i zakonit i kao takav nije smetnja nikome”.

Priznaje da se može diskutovati o tome da li je trebalo održati referendum ili rešiti to pitanje na drugi način, ali tvrdi da je referendum legalan.

Ustavni sud BiH je još 26. novembra 2015. godine donio odluku kojom su odredbe Zakona o praznicima RS, koje se odnose na 9. januar kao Dan RS, neustavne.

(FENA)