Politika 25.12.2018.

ČUBRILOVIĆ SA IVANCOVIM Neophodno postići konsenzus političkih stranaka

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je danas, u svom kabinetu, sa ambasadorom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Petrom Ivancovim (Petr Antoljevič Ivancov) o primjeni rezultata opštih izvora, aktuelnoj političkoj situaciji i unapređenju međusobne saradnje.

Čubrilović je istakao da je Republika Srpska, u zakonskom predviđenom roku, prva u Bosni i Hercegovini formirala sve organe u skladu sa rezultatima opštih izborima, te da je Narodna skupština donijela sve najvažnije akte neophodne za nesmetano funkcionisanje društva.

“Republika Srpska je, u skladu sa voljom građana iskazanom na opštim izborima, odmah po objavljivalju konačnih rezultata, konstituisala Narodnu skupštinu i Vijeće naroda, te izabrala Vladu Republike Srpske, usvojila Program ekonomskih reformi i donijela Budžet za 2019. godinu, čime ponovo potvrđuje stabilnost, funkcionalnost i odgovornost prema građanima”, rekao je predsjednik Čubrilović.

On je dodao da aktuelna politička situacija pokazuje da najveće opstrukcije funkcinisanja zajedničkih organa i institucija u Bosni i Hercegovini upravo čini političko Sarajevo koje nije spremno da primjeni rezultate izbora.

Čubrilović je rekao da je neophodno postići konsenzus predstavnika političkih stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj kako bi se insistiralo da se ubrza proces formiranja Savjeta ministara u BiH, a u skladu sa rezultatima izbora jer svako daljnje opstruisanje predstavlja grubo kršenje zakona i narušava osnovne principa demokratije.

Predsjednik Čubrilović i ambasador Ivancov konstatovali su da je uspostavljena veoma dobra saradnja između institucija Republike Srpske i Ruske Federacije, posebno ističući uspješnu međuparlamentarnu saradnju.

(Nezavisne)