Politika 01.03.2019.

ČUBRILOVIĆ SA PREDSJEDNIKOM SANU: Akademija ima autoritet da bude korektiv vlasti

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je Srpska akademija nauka i umetnosti /SANU/ imala veliku ulogu kroz istoriju, te da je bila od prvorazrednog nacionalnog značaja za srpski narod, njegov opstanak i napredak.

Čubrilović je istakao da raduje činjenica da je ostvarena dobra saradnja SANU i Akademije nauka i umjetnosti Srpske, te da je veoma važno ovu saradnju učvrstiti u konkretnim zajedničkim projektima.

“Građani od akademija očekuju da budete korektiv vlasti, da budete istinski kritičari političara i njihovih odluka, kako bi i mi mogli da korigujemo svoje stavove i donesemo najbolje moguće odluke za naš narod. Vi tu snagu i autoritet imate i zahvalan sam Vam za to”, rekao je Čubrilović danas u Beogradu u razgovoru sa predsjednikom SANU Vladimirom S. Kostićem.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske je naglasio da je zbog toga veoma važno da akademije, kao i univerziteti sačuvaju svoju samostalnost i da budu daleko od politike, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je Kostiću kao znak zahvalnosti uručio Plaketu Narodne skupštine Srpske koja se dodjeljuje pojedicima i organizacijama koje su dale značajan doprinos razvoju Srpske.

Sastanku je prisustovao i potpredsjednik SANU Ljubomir Maksimović.

(Srna)