Politika 14.10.2021.

ČUBRILOVIĆ: Samo u BiH postoji praksa da se Ustav mora braniti od Ustavnog suda

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je večeras da se Srpska bori za ustavnost u BiH i poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“BiH je zemlja komplikovane istorije i sa visokim predstavnikom i Sudom u kojem rade stranci. Visoki predstavnici su najviše urušili Dejtonski sporazum i doprinijeli nerazumijevanju međunarodne zajednice za situaciju u BiH”, rekao je Čubrilović za Televiziju “K-3”.

On je istakao da nigdje nije poznata praksa da se od Ustavnog suda mora braniti Ustav.

“Ustavni sud BiH mijenjao je zakonima i odlukama Ustav. Nažalost, BiH je eksperiment za međunarodnu zajednicu i zato sam zamolio evropske ambasadore da ovakva praksa prestane”, naveo je Čubrilović.

On je naglasio da Republika Srpska sada mora proaktivno djelovati u čemu je vladajuća većina apsolutno jedinstvena.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Srpske je spremno da reaguje na svaki potez Ustavnog suda BiH i visokog predstavnika, odnosno na nametanje zakona i odluka koji su protivni interesima Srpske.

Čubrilović je podsjetio da je Ustavni sud donio 140 odluka od kojih većinu ne poštuje Federacija BiH /FBiH/.

Kada je riječ o nabavci kiseonika za liječenje pacijenata, Čubrilović je naveo da je povećana potreba za kiseonikom, ali da ga je trentuno teško nabaviti, te da je uvijek u bolnicama korišten kiseonik najvišeg kvaliteta.

“Niko nije trovao građane kiseonikom, niti bi ljekari na tako nešto pristali. Rješenje za nabavku kiseonika mora biti veoma brzo pronađeno”, rekao je Čubrilović.

Govoreći o radu Narodne skupštine Republike Srpske, Čubrilović je ocijenio da se može biti zadovoljan, jer su izvršene predviđene obaveze.

“Uvijek može biti bolje, iako je i dalje Narodna skupština Republike Srpske efikasnija od ostalih zakonodavnih institucija u BiH. Posebne skupštinske sjednice nisu bile promašene, niti zaključci koje smo usvojili, jer se nalazimo u veoma specifičnoj situaciji”, rekao je Čubrilović i ocijenio da je dobra saradnja Narodne skupštine sa parlamentima u regionu.

On smatra da je dobra saradnja Vlade Srpske i Narodne skupštine što je posebno izraženo u borbi protiv virusa korona.

“Međutim, imamo problem sa Vijećem naroda koje zloupotrebljava određene stvari, odnosno stopira zakone koje usvoji Narodna skupština. Naravno, riječ je o klasičnoj politizaciji”, kaže Čubrilović.

On je naveo da će svečanom akademijom biti obilježeno 30 godina od osnivanja Narodne skupštine Republike Srpske.

“Vjerujem da 30 godina Narodne skupštine govori u prilog tome da će Srpska parlamentarni život razvijati na dostojanstven način, kao i demokratske procese”, istakao je Čubrilović.

Kada je riječ o vladajućoj koaliciji, Čubrilović, koji je i predsjednik Demosa, ističe da su odnosi dobri i djelovanje skladno.

Na pitanje šta očekuje od opštih izbora u BiH naredne godine, Čubrilović je rekao da je siguran da će Demos postići najmanje onakav rezultat kao na lokalnim izborima.

(Srna/SB)