Politika 08.01.2022.

Čubrilović: Sjećati se onih koji su najviše dali za Srpsku

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović poručio je danas građanima da čuvaju svoju tradiciju, običaje i da se sjećaju onih koji su najviše dali za Republiku Srpsku.

Čestitajući svim građanima Dan Republike, Čubrilović je istakao da će Republike Srpske biti oniko koliko njen narod bude vjerovao u nju.

Nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Čubrilović je istakao da je to način da se sjetimo svih onih koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

– Njih treba da se sjećamo uvijek, ne samo jedan dan u godini i da imamo na umu kakvu svetinju branimo i pred kime je branimo – rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Srpski poslanici proglasili su 9. januara 1992. godine Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska, kao odgovor na namjeru Muslimana i Hrvata da se izdvoje iz Јugoslavije te kao reakciju na stalno preglasavanje Srba na svim nivoima u BiH.

Skupština srpskog naroda proglasila je stvaranje današnje Republike Srpske prije bilo kakvih međunacionalnih sukoba i prije početka građanskog rata u BiH.

(Srna/A.M.)