Politika 20.05.2019.

Čubrilović u trodnevnoj zvaničnoj posjeti Ruskoj Federaciji

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otputovao je danas u trodnevnu zvaničnu posjetu Ruskoj Federaciji u okviru koje će se sastati na predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skuštine Valentinom Matvijenko, te visokim zvaničnicima gornjeg doma ruskog parlamenta i ruske Dume.

Čubrilović će se sa Valentinom Matvijenko sastati se u utorak, po moskovskom vremenu, a potom će dati intervju televiziji Ruske Federacije, navodi se u saopštenju NSRS.

Nakon sastanka predsjednica Savjeta Federacije Federalne skuštine biće domaćin svečanog ručka upriličenog za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

U srijedu će Čubrilović razgovarati sa poslanikom ruske Dume i predsjednikom organizacije Ruska humanitarna misija Јevgenijem Primakovim. Ova humanitarna misija postoji od 2010. godine, a nedavno je Srbima na Kosovu i Metohiji dopremila tonu lijekova.

Primakov, koji je za poslanika izabran u septembru 2018. član je Јedinstvene Rusije, političke partije na čijem čelu je aktuelni ruski predsjednik Vladimir Putin i bio je Putinov povjerenik na predsjedničkim izborima 2018. godine.

U četvrtak, 23. maja Čubrilović će razgovarati sa predsjednikom Komiteta za međunarodne poslove Savjeta Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim.

Predsjednik NSRS u posjeti Ruskoj Federaciji boravi na poziv predsjednice gornjeg doma Ruskog parlamenta Valentine Matvijenko.

Matvijenko je u pismu u decembru prošle godine Čubrilovića pozvala da posjeti Rusku Federaciju i čestitala mu na izboru za predsjednika parlamenta Republike Srpske.

– Željela bih da Vam uputim poziv za posjetu Ruskoj Federaciji i biće mi drago da Vas vidim, gospodine predsjedniče – navela je Matvijenko u pismu.

Gospođa Matvijenko boravila je u zvaničnoj posjeti Republici Srpskoj 24. aprila 2018. godine tokom koje se obratila i poslanicima Narodne skupštine na Svečanoj sjednici.

Valentina Matvijenko predsjednik je Savjeta Federacije, gornjeg doma Federalne skupštine. Stalni je član Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije. Od 2003. do 2011. bila je gubernator Sankt Peterburga.

Smatra se za treću ličnost u državi, odmah nakon predsjednika Vladimira Putina i premijera Dmitrija Medvedeva. Zovu je “Putinovom čeličnom lejdi”.

(RTRS)