Politika 31.07.2020.

ČUBRILOVIĆ: U vladajućoj koaliciji nema ultimatuma

ČITANJE: 5 minuta

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović rekao je da nema, niti je bilo ikakvog ultimatuma u vladajućoj koaliciji na republičkom nivou, te da je bilo i da će biti međustranačkih razgovora, kako unutar koalicija, tako i između stranaka koje se nalaze na različitim stranama u strukturi vlasti.

“Tačno je da smo imali razgovore unutar vladajuće koalicije, što je sasvim normalno, očekivano i potrebno, o raznim aktuelnim temama, pa i o učestvovanju na lokalnim izborima, kao i o našim međusobnim odnosima u tom procesu”, rekao je Čubrilović za “Euroblic”.

On je dodao da su predstavnici SNSD-a predložili i “nakon argumentovane diskusije, ostale stranke su se složile da, bez velike potrebe, ne bi bilo oportuno trenutno ulaziti u saveze sa političkim strankama koje ne dijele opredjeljenja i vrijednosti koje ima aktuelna većina u Narodnoj skupštini Srpske”.

Čubrilović je naveo da su i u tako formulisanim stavovima mogući izuzeci, te naglasio da se na primjeru zajedničkog kandidata za načelnika Srebrenice vidi da su sve srpske stranke spremne na kompromis i dogovor.

On je dodao da očekuje da će slično biti i u još nekim lokalnim zajednicama, prije svega u Federaciji BiH.

Odgovarajući na pitanje da li je ispoštovan koalicioni sporazum vladajućih partija na republičkom nivou, posebno dio koji se odnosi na imenovanja, Čubrilović je rekao da i jeste i nije, te da sve zavisi ko i iz kojeg ugla gleda na taj sporazum.

“Prvo, ne treba zaboraviti da je sporazum dogovoren i potpisan u drugačijim okolnostima u odnosu na danas kada je situacija ipak različita od prije godinu i po. Drugo, sporazum se nije odnosio samo na raspodjelu funkcija, kako se u javnosti najčešće pojednostavljeno gleda, nego na niz mnogo važnijih tema. Zato je implementacija sporazuma proces, a ne `sveto slovo` koje se ne može ili ne smije mijenjati”, istakao je Čubrilović.

Prema njegovim riječima, što se tiče raspodjele funkcija, Demos je manje-više zadovoljan, “tim prije što treba imati na umu da se ne mogu i ne trebaju postavljati novi kadrovi dok prethodnim ne istekne mandat”.

Čubrilović je dodao da izvjestan broj ljudi, iz gotovo svih koalicionih stranaka, to ne razumije.

Odgovarajući na pitanje da li su, nakon što su na sjednici Narodne skupštine pali zaključci SNSD-a o zabrani gradnje malih hidrocentrala, različiti interesi uzdrmali odnose u koaliciji, on je naglasio da nisu, dodajući da male hidroelektrane jesu značajan problem, ali ne toliki da bi zbog njih pala većina u Narodnoj skupštini.

Čubrilović je rekao da, s druge strane, upravo taj primjer najbolje pokazuje da u većini nema ultimatuma, nego svaka stranka donosi samostalno stavove i onda se to usaglašava.

“Ponekad se i ne usaglasimo, što je normalno, jer je riječ o koaliciji većeg broja stranaka koje u određenim pitanjima i oblastima imaju različite programske ciljeve. Demos smatra da treba preispitati postojeću politiku dodjele koncesija za izgradnju malih hidroelektrana, jer od njih ni Republika ni većina lokalnih zajednica nema velike koristi. U konkretnom slučaju radilo se o `tehničkom` nesporazumu”, naveo je Čubrilović.

Govoreći o predstojećim lokalnim izborima, Čubrilović je naveo da je ponosan na činjenicu da je Demos za kratko vrijeme postojanja uspio da prijavi učestvovanje u izborima za organe vlasti u 57 lokalnih zajednica, te je naglasio da ima dovoljno kandidata za odbornike i zdravu konkurenciju među njima i da pred birače može izaći s novim licima koja imaju uspješne rezultate iza sebe.

Čubrilović je rekao da Demos u ovom času ima kandidate za načelnike opština i gradonačelnika u osam lokalnih zajednica – Drinić, Krupa na Uni, Ribnik, Kotor Varoš, Šekovići, Čajniče, Ljubinje i Trebinje.

“Još smo u razgovorima s drugim političkim strankama, pa je moguće da u nekoj od ovih opština ili gradova povučemo svog kandidata. S druge strane, kao što znate, Demos u većem broju opština i gradova podržava kandidate iz stranaka vladajuće koalicije, od kojih je najveći broj iz SNSD-a”, naveo je lider Demosa.

Čubrilović je rekao da je Demos uvjeren u dobar izborni rezultat, a za ovu stranku to je osvajanje između 60 i 70 odbornika u gradskim i opštinskim skupštinama, te tri ili četiri pozicije načelnika opština.

“U svakom slučaju, nakon narednih lokalnih izbora u mnogim opštinama i gradovima Demos će se više pitati nego danas. Takođe, za nas su lokalni izbori uvertira za parlamentarne izbore 2022. godine”, istakao je Čubrilović.

On je napomenuo da su ovo prvi izbori za ovu stranku, te da su i zbog toga izuzetno važni, dodavši da je prvi cilj da potvrde dosadašnje djelovanje i ugled koji imaju u javnosti.

“Zbog toga smo, kao mlada politička organizacija, pripremili okvirni izborni program, koji je na prijedlog našeg Političko-ekonomskog savjeta nedavno usvojen na sjednici Predsjedništva Demosa i odmah dostavljen u sve oštinske i gradske organizacije koje su obavezne da, polazeći od tog okvirnog programa, donesu svoje konkretne programe”, rekao je on.

Čubrilović je naglasio da u tom izbornom programu ima 15-ak tačaka u kojima su sadržane teme s kojima Demos kani izaći pred birače i koje će nastojati realizovati u lokalnim organima vlasti nakon što u njih uđe poslije izbora u novembru ove godine.

“Naravno, ukoliko se ti izbori održe, a Demos bi volio da se održe”, dodao je Čubrilović.

On je rekao da je Političko-ekonomski savjet Demosa pripremio i konkretan, životan dokument o ekonomskim temama, u kojem su razrađene mjere i uloga organa vlasti u oporavku privrede i socijalnoj zaštiti građana u uslovima pandemije.

“Uskoro će biti pripremljen i u organizacije stranke na terenu distribuisan dokument o urbanom razvoju i bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama. Već sad možemo reći da se Demos zalaže za donošenje novog zakona o upravi i lokalnoj samoupravi, jer smatramo da postojeći nije adekvatan”, naveo je Čubrilović.

(Srna)