Politika 18.01.2022.

Čubrilović: Uslov za povlačenje zaključaka – povlačenje “Inckovog zakona”

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da će biti sagledane sve mogućnosti u vezi sa molbom predsjednika Srbije Aleksandar Vučića da predstavnici Srpske učestvuju u radu zajedničkih institucija BiH, ali da ne zna da li će uopšte biti prijedloga da budu stavljeni van snage zaključci parlamenta s obzirom na to da je uslov za to povlačenje “Inckovog zakona” i ukidanje odluke Ustavnog suda BiH.

Čubrilović je rekao da u Narodnu skupštinu nije stigao zahtjev za posebnu sjednicu u vezi sa Vučićevom molbom, ali čim se pojavi taj zahtjev biće sazvan Kolegijum da odluči o datumu održavanja sjednice.

On je naveo da će Vučićeva molba biti razmotrena na najozbiljniji način, a da će odluku o njoj donijeti politički predstavnici Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske rekao je da će 2022. godina biti po mnogo čemu turbulentna i da je vrijeme da svi shvate ozbiljnost situacije da se strasti moraju smiriti.

“Nije vrijeme za velike riječi. Vrijeme je za konkretne poslove, a ima načina da se ovo sve prevaziće, da budemo konstruktivni, da tražimo konsenzus na svakom koraku gdje je to moguće. Da tražimo rješenja koja će zadovoljiti najveći broj građana Republike Srpske iz svih naroda. Nemojte da, parcijalno rješavajući pojedine probleme, dovedemo ovu zemlju u još goru situaciju, ekonomiju u još teži položaj”, istakao je Čubrilović na novogodišnjem prijemu u Narodnoj skupštini.

On je rekao je da je Narodna skupština u prošloj godini bila u prilici donositi odluke i zaključke koji nisu bili u programu i planu rada, ali su prozrokovani stvarima koji su ugrožavali poziciju Republike Srpske unutar BiH i Ustav BiH.

“Ni danas niko ne želi da govori o uzrocima zašto je to bilo nego svi govore o posljedicama. Ovi odluke i zaključci bili su vezani za vrlo važne odluke za funkcionisane i državne zajednice BiH i Republike Srpske. Prije svega mislim na dvije odluke, jedna se odnosi na odluku /Ustavnog/ suda BiH, a druga na odluku visokog predstavnika koji je otišao iz BiH, koje su direktno proizvele zaključke prema kojima i danas pojedine institucije treba da se odnose na način kako su ti zaključci definisani”, rekao je Čubrilović.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Vučićevoj molbi, Čubrilović je rekao da se predstavnici Srpske već bore za interese i poziciju Republike Srpske u okviru BiH.

“Kada god je ugrožen interes Republike Srpske ili pozicije Republike Srpske u okviru BiH naši predstavnici učestvuju. To je i proizvod posebnih sjednica koje je Narodna skupština imala u prošloj godini”, rekao je Čubrilović.

(Srna, E.M)