Politika 01.01.2023.

Čubrilović: Vjerujem u deblokadu projekata Srpske sa nivoa BiH

ČITANJE: 3 minute

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović vjeruje da će projekti koji se odnose na Republiku Srpsku konačno biti odblokirani kada je riječ o stavu Savjeta ministara, pa tako i projekat koji se odnosi na izgradnju aerodroma u Trebinju.

Čubrilović je naglasio da Republika Srpska nije blokirala projekte u Federaciji BiH koja je koristila svaku priliku da blokira Republiku Srpsku.

“Riječ je o projektima koji bi koristili svim građanima BiH, kao što je gasovod, auto-putevi ili aerodrom. Niko nikoga ne pita kakva krvna zrnca ima ako koristi usluge te vrste”, rekao je Čubrilović Srni.

On je rekao da vjeruje da će biti ispoštovan postignuti dogovor političkih predstavnika na nivou BiH, jer i Srpska ima šta da kaže o pitanju projekata u Federaciji BiH.

ZNAČAJAN POMAK U RADU BANJALUČKOG AERODROMA

Čubrilović je ocijenio da je banjalučki aerodrom u proteklom periodu napravio značajan pomak, prije svega zahvaljujući saradnji sa jeftinim kompanijama, ali i određenim infrastrukturnim zahvatima koji su omogućili pružanje bolje i brže usluge putnicima.

On je poručio da paralelan razvoj drumskog, željezničkog i avio-saobraćaja mora da prati jedan drugog da bi Srpska, ali i BiH mogla biti konkurentna na tržištu.

“Ima prostora za unapređenje. Neke dobre stvari su urađene kada je riječ o putnoj infrastrukturi, željezničkom saobraćaju, avio-saobraćaju, oblasti telekomunikacija, ali ima i onoga na čemu treba ozbiljno raditi i pojedine stvari konkretizovati”, naglasio je Čubrilović.

NEOPHODNO ULAGATI U ŽELJEZNIČKI SAOBRAĆAJ

Kada je riječ o željeznicama, on je dodao da će se u ovoj oblasti morati poduzeti značajniji koraci imajući u vidu da su željeznice strateško preduzeće svake države, te da bi tako trebalo biti i u Srpskoj.

“Bojim se da ‘Željeznice Republike Srpske’ u nekom prethodnom periodu nisu imale adekvatan tretman kakav bi trebalo. Nije to tako profitabilno preduzeće niti samoodrživo, ali to ne znači da ne treba da se ulaže. Potreban je veliki novac. Republika Srpska će se zaista morati da opredijeli da li će tu vrstu saobraćaja da podrži”, istakao je Čubrilović.

On je naveo da ima prijedloga, projekcija i studija koje govore da treba da se uloži i u infrastrukturu i u sredstva rada, prije svega lokomotive i vagone, kao i da se osavremene pruge.

“Gotovo da nemamo putnički saobraćaj, ali ne iz razloga što ‘Željeznice’ nisu u stanju da pruže tu vrstu usluga, već što je takva privredna aktivnost i odnos i sve terete smo preselili na drumski saobraćaj, pa i putnike”, rekao je Čubrilović.

Kada je riječ o auto-putevima, resorni ministar je rekao da je najbliži realizaciji projekat izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, gdje se već odmaklo sa aktivnostima.

Čubrilović je dodao da će se pokušati i sa realizacijom ostalih auto-puteva, ali se čeka saglasnost investitora.

“Od ukupne politike međunarodne zajednice prema Republici Srpskoj zavisi dovršetak Koridora ‘Pet ce’ kroz Republiku Srpsku, ali vjerujem da ćemo naći načina da te projekte privedemo kraju bez obzira na gledanje iz ugla politike EU”, zaključio je Čubrilović.

NAREDNE GODINE PLANIRANO NEKOLIKO ZAKONA

Kada je riječ o zakonskoj regulativi, on je najavio donošenje novih zakona koji će biti prilagođeni osavremenjavanju i ulaganju u pojedine oblasti, te da je u narednoj kalendarskoj godini planirano donošenje niza zakona iz resora Ministarstva saobraćaja i veza.

(Srna)