Politika 26.05.2021.

Čubrilović: Vlada pokazala snagu i hrabrost

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je Vlada Srpske pokazala snagu i hrabrost da u teškom vremenu, koje diktira pandemija virusa korona, uđe u proces povećanja plata svim radnicima u Republici Srpskoj.

Čubrilović kaže da o kvalitetu predloženih rješenja govori podatak da ih je parlament usvojio jednoglasno, odnosno da niko ni od opozicije nije glasao protiv ili bio suzdržan.

“Rijetko se dešava, ne samo u ovom, nego i u svim ostalim parlamentima, da se jednoglasno donese jedna takva odluka, što znači da je posao dobro urađen”, rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

Komentarišući jučerašnju posebnu sjednicu Narodna skupštine, na kojoj je usvojen set zakona za povećanje plata, Čubrilović je istakao da je pokazan visok stepen jedinstva.

“Bez obzira na kritike koje mogu da se čuju od pojedinih opozicionih stranaka, na samoj sjednici pokazan je visok stepen jedinstva i svi poslanici, koji su učestvovali u glasanju, dali su svoj glas za ovaj potez Vlade Republike Srpske”, naglasio je Čubrilović.

On je izrazio nadu da će u budućem periodu biti još više ovakvih poteza i odluka koje omogućavaju bolje uslove za život građana Republike Srpske.

Narodna skupština Republike Srpske je jednoglasno, po hitnom postupku, usvojila set zakona kojima se plate u zdravstvu povećavaju za šest odsto, a radnicima u prosvjeti, upravi i Ministarstvu unutrašnjih poslova pet odsto.

Sinoć su usvojeni Zakon o platama zaposlenih u javnim ustanovama u oblasti zdravstva Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u oblasti visokog obrazovanja i studentskog standarda Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u Republici.

Narodna skupština usvojila je Zakon o izmjeni Zakona o platama zaposlenih u oblasti kulture Republike Srpske, Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa Srpske, te Zakon o izmjenama Zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike.

Po hitnom postupku usvojeni su Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima.

(Srna, E.M)