Politika 23.05.2019.

ČUBRILOVIĆ ZA RUSKE MEDIJE: Nama treba čvrst stav Moskve, upravo onakav kakav je sada

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je u razgovorima sa predsjednicom Savjeta Federacije Rusije Valentinom Matvijenko obuhvaćen širok dijapazon pitanja koja se tiču odnosa srpskog naroda u Republici Srpskoj i Rusiji.

On je u intervjuu za televizijski kanal Vmeste-RF istakao da Valentina Matvijenko izuzetno razumije probleme i odnose u BiH bez obzira na kom nivou se nalaze.

– Duga je istorija prijateljstva srpskog i ruskog naroda i sadašnja generacija političara i sa jedne i sa druge strane gaje te odnose na visokom nivou. Uvjeren sam da ćemo nastaviti tim putem bez obzira na međunarosni splet okolnosti. Srpski narod u BiH ima mnogo razloga da bude zahvalan Rusiji zbog njenih čvrstih stavova bez kojih bi bila upitna pozicija Republike Srpske – istakao je Čubrilović.

Narodna skupština Republike Srpske ima dobre odnose sa Sankt Peterburgom i ruskim Parlamentom u Moskvi, rekao je Čubrilović, i dodao da Srpska ima i uspješnu privrednu saradnju sa Rusijom.

– Nadamo se da ćemo i u duhu prijateljstva te odnose produbljivati. Nama treba čvrst stav Rusije, upravo onakav kakav je sada, da bi to bilo nepokolebljivo u međunarodnim odnosima – naglasio je predsjednik NSRS.

– Nivo kulturne saradnje dvije zemlje dostigao je jedan zavidan nivo, prvenstveno u razmjeni kulturnih radnika i društava koji često gostuju u Srpskoj. Što se tiče razmjene studenata, Rusija je otvorila vrata svojih univerziteta za studente iz Republike Srpske i spremni su da povećaju broj ukoliko bude bio veći interes studenata – kazao je Čubrilović.

Čubrilović je podsjetio da se u Banjaluci gradi ruska pravoslavna crkva čijem je svečanom osveštanju temelja prisustvovao i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov i izrazio nadu da će osveštanju same crkve prisustvovati i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

– Mi smo stub pravoslavne duhovnosti oko kojeg možemo dodatno da se vežemo. Ruski jezik se uči u školama u Republici Srpskoj i sve je više interesovanja za njega. Istorija koja nas veže je isuviše duga da bismo je sada kvarili – istakao je Čubrilović.

(RTRS)