Politika 14.08.2021.

Čubrilović: Zahvalnost Rusiji i Kini

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, za rusku Federalnu novinsku agenciju FAN, izrazio je zahvalnost Rusiji, koja je zajedno sa Kinom, predložila rezoluciju kojom su zatražile ukidanje Kancelarije visokog predstavnika u BiH do 31.jula naredne godine.

– Koristeći priliku, izrazio bih zahvalnost Rusiji i njenim predstavnicima na njihovom doprinosu u borbi za funkcionisanje međunarodnog prava. Ruska Federacija daje primjer kako bi međunarodna zajednica trebala djelovati i biti prisutna u Bosni i Hercegovini – istakao je Čubrilović.

Izrazio je zahvalnost Ruskoj Federaciji na podršci stavu Republike Srpske u Savjetu bezbjednosti i pohvalio nivo bilateralne parlamentarne saradnje.

– Republika Srpska je usvojila zakon u kojem se navodi da se odluka visokog predstavnika na teritoriji Republike Srpske neće primjenjivati. Šta je krajnji cilj inicijative Valentina Incka, još je teško reći. Možda će to postati razumljivije ako uzmemo u obzir stavove nekih bošnjačkih političara koji se ponašaju kao da je visoki predstavnik sekretar njihove organizacije ili od njih prima platu – istakao je Čubrilović.

Naveo je da se stiče utisak da se sve takve odluke donose u interesu samo jednog naroda, jedne političke snage u BiH.

– Srpski narod nikada nije dobio jednaku priliku da odbrani svoj status i svoj položaj. Republika Srpska ima svoja ovlašćenja, koja nastojimo sačuvati kako ih nikakve odluke dodatno ne bi ograničile – poručio je Čubrilović.

Na pitanje da li postoji opasnost od segregacije unutar BiH, kada niko od srpskih političara, novinara i drugih javnih ličnosti neće moći otići u FBiH plašeći se hapšenja, Čubrilović je odgovorio da smatra da će svi aktuelni političari pokazati razumijevanje za korake koje Republika Srpska preduzima, a situacija se neće dodatno pogoršati.

Ukazao je kako je neophodno da lokalni političari imaju odlučujuću ulogu u izgradnji političke situacije u državi i donošenju najvažnijih odluka za BiH. Čubrilović je istakao da je jedini način da BiH počne rješavati svoje probleme bez spoljnog uticaja, bez uticaja međunarodne zajednice.

– Poznat je stav političara iz Republike Srpske kada je riječ o Kristijanu Šmitu, da on kao novi visoki predstavnik nije prošao neophodnu zakonsku proceduru, te da se još ne može procijeniti koju će ulogu odigrati i koje je obaveze preuzeo na sebe – istakao je on.

Smatra da će mu biti potrebno mnogo truda da Republici Srpskoj pokaže svoje dobre namjere.

– Biće izuzetno teško. Izabran je kršeći proceduru, a njegovi akreditivi su sa stanovišta međunarodnog prava pod velikim znakom pitanja. Ako nastavi politiku svojih prethodnika, onda definitivno neće moći postići pozitivne promjene u BiH – rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da su predstavnici političkih partija iz Srpske odlučili da ne učestvuju u radu institucija na nivou

BiH dok ne bude riješeno pitanje nametnutog zakona.

Kada je riječ o rezoluciji Skupštine Crne Gore o zabrani negiranja “genocida” u Srebrenici, Čubrilović je rekao da nema ništa dobro u tome, da su se samo osramotili

O izjavama specijalnog predstavnik Stejt departmenta SAD za Balkan Metjua Palmera tokom posljednje posjete BiH da Rusija “izaziva napetost” i “unosi razdor” među narodima, Čubrilović je rekao da on unosi razdor takvim izjavama, umjesto da ublaži situaciju.

Kada je riječ o parlamentarnoj saradnji sa Ruskom Federacijom, rekao je da je na visokom nivou, te naveo nekoliko nekoliko primjera odlične saradnje sa Zakonodavnom skupštinom Sankt Peterburga, a napomenuo je i da je predsjedavajuća Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentina Matvienko bila gost Srpske 2018. godine.

– Poslije Beograda, Sankt Peterburg je za nas najbliži grad na svijetu i nadam se da će tako ostati i u budućnosti. Želim da se zahvalim velikom ruskom narodu na bratskoj ljubavi prema nama – naveo je Čubrilović.

(E.M)