Magazin 06.04.2016.

Čudesna moć pjevanja

ČITANJE: 3 minute

pjevanje

Jedna studija je pokazala da osobe koje tokom dana za svoj “groš” otpjevaju makar jednu strofu omiljene pjesme, šire pozitivnu energiju oko sebe. Ova navika se odražava dobro i na misli.

Ako ste mislili da izreka “Ko pjeva, zlo ne misli” važi samo u teoriji, praksa će vas razuvjeriti. Studija rađena na Univerzitetu Ilinois je pokazala da osobe koje tokom dana za svoj “groš” otpjevaju makar jednu strofu omiljene pjesme, šire pozitivnu energiju oko sebe. U društvu važe za “dobrice”, jer većina vjeruje da samo dobronamjerni spontano pjevuše. Ova navika se odražava dobro i na misli, pa tjera one negativne.

I njemački istraživači sa Univerziteta u Frankfurtu i Berlinu tvrde slično. Dokazali su da osobe koje vole da pjevaju u društvu, pod tušem ili dok voze auto, uglavnom imaju pozitivne misli, a dobro raspoloženje poboljšava i zdravstveno stanje. Studija, u kojoj je učestvovalo 30 pjevača-amatera, pokazala je da pjevanje stimuliše proizvodnju antitijela, koja štite disajne puteve od infekcija. Osim toga, slično djeluje kao meditacija i pješačenje – opušta organizam.

– Ako svakodnevno pjevate ili pjevušite za svoju dušu, pravilno ćete da dišete i tako povećati dotok kiseonika u ćelije, stimulisati cirkulaciju krvi i organizam dovesti u ravnotežu – kaže profesor Volfram Zejdner sa Univerziteta u Berlinu.

Naučnici sa Univerziteta u Geteborgu su došli do sličnog zaključka. Njihovo otkriće je da pjevanje u horu popravlja raspoloženje pjevača i njegovog okruženja, kao i zdravlje. Šveđani su zaključili da se to dešava zbog pravilnog disanja, a najdjelotvornije je horsko pjevanje, jer se tada usklađuje veliki broj glasova.

– Gotovo isti efekat se postiže pjevanjem i jogom – poručuje dr Bjorn Vikhof. – Obe aktivnosti podrazumijevaju pravilno i ravnomjerno disanje i pomažu da se opustite. To se pozitivno odražava na rad srca, nervni sistem, mozak i sve organe u tijelu.

Da je pjevanje korisno i za emocionalno stanje, jer poboljšava držanje tijela i jača samopouzdanje, tvrdi Džeremi Hivel Vilijams, vođa velškog udruženja horova “Llanelli Choral Society”.

– I kada pjevušite sami u kući, činite dobro svom organizmu. Ali, pjevanje u društvu ima još bolji efekat na zdravlje i raspoloženje – kaže Vilijams.

Tim naučnika sa Univerziteta Harvard i Jejl je sproveo zajedničku studiju u malom gradu u državi Konektikat, koji ima brojne članove u horu. Tom prilikom su otkrili da je pjevanje popravilo kvalitet života mještana, zdravlje i podiglo nivo optimizma.

Tom Džordž, predvodnik rokerskog hora iz Sarija, ističe da redovno dobija pisma zahvalnosti od bivših članova.

– Pišu nam koliko im je pjevanje u vidu terapije pomoglo da se oporave od depresije, postoperativnih trauma, izliječe artritis, glavobolju i ojačaju imunitet – tvrdi Džordž.

Da bi dokazao da zlo ne misli i da se kaje zbog toga što je tokom pljačke u Mičigenu uperio pištolj u čovjeka, Brajan Erl Tejlor (21) se prošle nedjelje poslužio muzičkim metodama. Moleći sudiju da mu oprosti, otpjevao je hit od Adel “Sorry”, kojim se izvinio za svoje zločine.

(B92)