Vijesti 03.01.2023.

Čudić: Ne podržavam novo zapošljavanje radnika u Gradskoj upravi

ČITANJE: 3 minute

Potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka Saša Čudić  izjavio je da ne podržava novo zapošljavanje radnika u Gradskoj upravi, već samo ako se ukažu potrebe za to.

“To se prije svega odnosi na Gradsku upravu, ali i na sve ustanove koje se tiču finansiranja iz budžeta grada. Ako već ima mjesta, onda treba preuzimati radnike iz gradskih preduzeća i ustanova koje posluju loše, kao što su ZIBL i Akvana. Naravno, uz sve to treba dati prioritet licima koja zaslužuju to zapošljavanje”, istakao je Čudić.

Navodi kako se tom prilikom mora voditi računa o stručnosti i kvalifikacijama zaposlenih lhudi.

“Ne želim da prihvatim nikakvo stranačko zapošljavanje, jer ako se zapošljavaju ljudi iz stranačkih štabova, onda čak razumijem da je to pet ili deset ljudi, ali 165 ne mogu nikako da razumijem. Mi smo shodno tome donijeli zaključak da se izvrši linearno povećanje plata zaposlenih u Gradskoj upravi od 150 KM i taj zaključak je prihvaćen i našao se u budžetu”, tvrdi Čudić.

Na pitanje šta će u 2023. godini biti s javnim gradskim preduzećima u kojima je stanje bilo teško i u prethodnoj godini, kao što su ZIBL i Akvana, Čudić je odgovorio:

“Mi ništa nismo uradili u tim preduzećima. Trenutno smo samo odblokirali račune. ZIBL-u smo tim sredstvima omogućili isplatu plata. Međutim, isplaćena je decembarska plata i sva zakašnjenja, ali evo već je januar, šta dalje. To traži studiozan pristup, na osnovu kojeg je kasnije neophodno donijeti političke odluke. Akvana je u velikim problemima. Dug Akvane je već veći od pet miliona maraka. Znamo da suBanjaluci neophodan bazen i ljetni sadržaji i svjesni smo da nisu samoodrživi, ali mora se naći način da mogu funkcionisati”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, ima nekoliko prijedloga, ali je vjerovatno da će se ponovo rebalansom u 2023. godini doći u situaciju da se mora “gasiti požar” u ova dva preduzeća.

Insistiraćemo na jednoj brzoj analizi mjera oporavka i stabilizacije u ovim preduzećima kako bismo mogli donijeti pravu odluku. Mi nismo protiv gašenja ZIBL-a, a njega je i nemoguće ugasiti zbog djelatnosti i zbog baze podataka, ali treba razmišljati o smanjenju broja radnika i reorganizaciji, kako ne bi došlo do stečaja ili likvidacije, učinićemo kako i sa ZIBL-om, tako i sa Akvanom”, smatra Čudić.

On tvrdi da je potrebno analizirati opravdanost još nekih gradskih preduzeća i ustanova, koje su oslonjene na budžet grada Banjaluke.

“Takvi su Radnički univerzitet, kao i Gradska razvojna agencija. Treba ići u jednu potpuno normalnu racionalizaciju, a da pri tome nema štete po zaposlene. Tražimo samo ravnopravan pristup sredstvima budžetu, jer to nije pojilo odakle  će neko svojim neradom zadovoljavati svoje lične potrebe”, kategoričan je Čudić.

Navodi kako niko nije protiv infrastrukturnih projekata u Banjaluci, niti protiv razvoja grada, ali ne može se sve odjednom napraviti u gradu.

“Zato nismo podržali projekat u ovom prijedlogu za izgradnju rimskog amfiteatra kod Pravnog fakulteta u iznosu od milion maraka, nismo podržali izgradnju skejt parka u iznosu od 600.000 maraka, nismo podržali ni osvjetljenje  i rasvjetu oko Kastela u iznosu od dva miliona maraka, te izgradnju reciklažnih dvorišta od 300.000 maraka, rekonstrukciju gradskih saobraćajnica zbog izmjene režima saobraćaja u iznosu od dva miliona maraka”, navodi Čudić.

Čudić je na kraaju dodao da će zatražiti izvještaj o radu gradonačelnika Banjaluke za 2021. godinu, koji se nije našao pred odbornicima.

“Iako je bio predviđen da se nađe u prvom kvartalu prošle godine, sad će morati da dostavi dva izvještaja za prethodne dvije godine i to sad u prvom kvartalu ove godine”, ističe Čudić.

(Z.M.)