Magazin 04.03.2016.

Čudni hobiji slavnih: Ko voli ukulele, a ko brze dijete

ČITANJE: 2 minute
slavni
Neki od najpopularnijih svjetskih preduzetnika troše novce na načine koji nisu baš uobičajeni.

1. Elon Musk

Osnovač Tesla Motorsa skuplja James Bond suvenire. Posjeduje Lotus Esprit, auto iz poznatog Bondovog filma iz 1977. godine – ‘Špijun koji me volio’, koji tvrdi da pokušava pretvoriti u auto-podmornicu kakva se pjavila u filmu.

2. Warren Buffett

Poznati američki ulagač i industrijalac podučava i uveliko ističe vrline ukulela. Nekoliko njegovih instrumenata postalo je kolekcionarskim primjercima, a jedan instrument s Buffettovim potpisom prodan je za više od 11.000 dolara.

3. Thomas Edison

Poznati izumitelj bio je ljubitelj brzih dijeta ili, kako ih je njegova žena prozivala, pravilnim načinom ishrane. U jednom trenutku jedina tekućina koju je Edison konzumirao je bilo mlijeko, koje je pio svaka tri sata.

4. Henry Ford

Automobilski magnat skupljao je i restauriraro istorijske građevine u nadi da će transformirati gradove Sudbury, Massachusetts i Greenfield Village u Michiganu – u turističke atrakcije koje bi slavile rane dane SAD-a.

5. Bill Gates 

Možda biste pomislili da će Microsoftov osnivač biti zaljubljenik samo u online stvari, ali on prikuplja rijetke knjige. Gates je čak platio 30.8 milijuna dolara za jedan rukopis, Kodeks Leicester, koji sadrži eseje Leonarda da Vincija.

6. Walt Disney

Nikoga ko je posjetio Disneyland neće začuditi podatak da je Walt Disney bio veliki ljubitelj modela željeznica. Uz one koji se nalaze u njegovim parkovima, Disney je imao i veliki model voza koji je postavio u svojoj kancelariji, te minijaturni voz na paru u svom vrtu.

7. Bob Parsons

Osnivač Go Daddy korporacije lakomi je lovac velikih apetita. 2011. godine u javnost je procurio video na kojem se vidi kako ubija slona, zbog čega je primio brojne kritike. Pokušao se jadno izvući koristeći izgovor da je bila riječ o humanom činu, no ljudi mu nisu povjerovali, prenosi Inc.com.

8. Nikola Tesla

Izumitelj radija, robotike i višefaznog sustava izmjenične struje bio je ljubitelj golubova. Hranio je divlje golubove s prozora svoje spavaće sobu, a kad je postao previše iznemogao da to sam čini, unajmio je nekog da to čini umjesto njega.

9. Thomas J. Watson

Osnivač IBM-a bio je veliki ljubitelj izviđača. Volio se oblačiti u svoju, po mjeri izrađenu izviđačku uniformu i sjediti oko logorske vatre s drugim izviđačima.

10. Mark Zuckerberg

Zuckerberg lovi i jede svoju hranu. Njegove dosadašnje lovine uključuju jastoge, piliće, svinje i bar jednu kozu, Naravno, o svakom svom lovu piše na Facebooku.

(Express.hr)