Vijesti 01.02.2023.

Čuvajmo zajedničku imovinu: Apel da se ne lijepe plakati na nova autobuska stajališta

ČITANJE: 1 minuta

Grad Banja Luka i dalje radi na modernizaciji autobuskih stajališta na više gradskih lokacija, te će tako na području Banje Luke biti postavljeno ukupno 36 novih stajališta, dok će postojeće nadstrešnice biti montirane u prigradska područja gdje do sada nije bilo autobuskih stajališta.

U nekim naseljima moderna autobuska stajališta su već postavljena, a gradonačelnik Draško Stanivuković apelovao je na sugrađane da čuvamo zajedničku imovinu, navodeći da su na pojedinim novim stajalištima već nalijepljeni određeni sadržaji čime se ista uništavaju.

-Trenutno imamo taj problem da na novim, modernim autobuskim stajalištima pojedinci već lijepe plakate, oglase i čitulje. Na taj način, autobuska stajališta se oštećuju. Moram da napomenem da smo izdvojili značajna sredstva za ista – rekao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je poručio da postoji izazov sa javnom nabavkom led displeja na kojima će biti postavljeni i redovi vožnje.

Podsjećamo da, osim modernog i funkcionalnog dizajna, nova stajališta biće opremljena pametnom klupom sa beskontaktnim i „USB“ punjačima za mobilne telefonske i ostale smart uređaje, video nadzorom, a biće omogućen i besplatan pristup internetu.

Najveća prednost ovih stajališta se ogleda u energetskoj nezavisnosti, jer će se određeni sistemi pokretati energijom dobijenom od sunčeve svjetlosti, odnosno putem foto naponskih solarnih panela, koji će biti postavljeni na krovu nadstrešnica.

E.M.