Magazin 02.12.2015.

Čuvajte se ove opasne zaraze!

ČITANJE: 1 minuta
nepristojno-ponasanje
Nije smrtonosna, ali se lako širi, kao grip.

Najnovije istraživanje pokazuje da je nepristojno ponašanje zarazno u istoj mjeri kao i grip.

Naime, osobe koje su bile izložene takvom ponašanju ili su doživjele nepristojnosti, vremenom prestanu da reaguju na tu negativnu društvenu pojavu. I ne samo to, one veoma često i same počnu da se ponašaju loše prema drugima, šireći agresivno raspoloženje na okolinu.

Trevor Foulk, Endru Vulum i Amir Erez sa Univerziteta Florida, pokušali su da otkriju uzroke jedne druge pošasti – nevaspitanja.

U nizu studija, Foulk i njegove kolege pokazali su da žrtve nepristojnog ponašanja postaju i same vinovnici istih destruktivnih postupaka.

Kako prenosi “Njuzvik”, američki istraživači su raznim testovima otkrili da nisu zarazni samo ekstremni oblici negativnog ponašanja (poput maltretiranja, udaranja) već i oni “bezazleniji”, kao što su verbalne neučtivosti, s kojima se svakodnevno susrećemo na poslu, u prevozu, u prodavnici, školi…

Oni su ustanovili da ljudi “usklađuju” svoje ponašanje prema ponašanju drugih, te da se zaraza, kao i kod gripa, najčešće širi nezavisno od naše svijesti, pa čak i od naše volje.

Izloženost nepristojnom ponašanju, navode istraživači, ne samo da jasno utiče na naše vladanje i način na koji reagujemo na nekulturu drugih, već nas podstiče da se i sami tako ponašamo, te širimo zarazu na sve oko sebe, zaključuju autori studije.