Vijesti 05.05.2018.

“ČUVANJE MALIŠANA SKORO NEMOGUĆE” Djeca vrtića u Rosuljama borave u kavezu jer komšije ne žele da se ogradi javno igralište

ČITANJE: 3 minute

U pregovorima roditelja i Gradske uprave sa stanarima Rosulja, da se oko igrališta pored vrtića “Lana” postavi ograda, za deset godina nema pomaka.

Ovo državno obdanište nema svoje dvorište, zbog čega vaspitači djecu povremeno izvode na javno igralište, ali kako taj prostor nije ograđen, čuvanje grupe mališana je skoro nemoguće. U naselju se još prepričava slučaj od prije nekoliko godina, kada su neka djeca tokom zajedničkog boravka na igralištu, sama odšetala kući u komšiluku.

Roditelji insistiraju da se postavi drvena ograda kako bi vaspitačima bilo lakše čuvati djecu i kako bi mališani imali iste uslove da se igraju napolju kao i vršnjaci u drugim obdaništima.

Gradska uprava je čak i odobrila novac za te radove, međutim nisu dobili saglasnost stanara iz zajednice etažnih vlasnika u Ulici kralja Petra II, koji su suvlasnici prostora oko zgrade.

– Djeca iz vrtića “Lana” skoro i ne izlaze vani, već se igraju u improvizovanom otvorenom kavezu koji je nedavno napravljen u sklopu vrtića i koji ima tek nekoliko kvadrata, čisto da mogu udahnuti vazduh. Ne možemo se pomiriti sa tim da naša djeca budu taoci komšija i po cijeli dan u zatvorenom prostoru, i to ne znam iz kojih razloga. Ne tražimo ništa nemoguće, samo drvenu ogradicu oko igrališta – ogorčeno kaže jedna majka.

Podrška stiže i od drugih roditelja, čija su djeca već odrasla i koji ne mogu da vjeruju da i nove generacije prolaze kroz iste probleme kao što su i oni.

– Sigurno smo prije deset godina pokrenuli ovu priču, još kada je moje dijete išlo u taj vrtić i ništa se nije uradilo. Ne mogu da shvatim da se moje komšije bune zbog ograde, neće se igralište zaključavati, to je samo da tete mogu lakše paziti na djecu. Pored svega, ovde se planira otvoriti još jedno obdanište sa jasličkom grupom. Pa, tek ta djeca neće nikada boraviti napolju – rekla je stanarka, koja nije željela da joj obljavljujemo ime.

U Gradskoj upravi kažu da su razgovarali sa predstavnicima ZEV-a, ali bezuspješno, te da za sada nemaju drugo rješenje za ovaj problem.

Jedan od stanara koji je želio da ostane anoniman pojasnio nam je da se protive gradnji jer sumnjaju da se sve radi zbog dobrobiti djece, i da je krajnja namera da se taj komad zemlje kasnije može prodati privatniku za druge namjene.

– Nije samo naš ulaz protiv toga, i stanari drugih zgrada su nam prilazili i rekli da nas podržavaju- ispričao je ovaj stanovnik Rosulja.

Ogradili smo balkon

Direktorka Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović ističe da bi im ograda oko javnog igrališta mnogo olakšala čuvanje djece, a njihovi radnici bi ujedno i održavali higijenu tog prostora.

– Djeca bi bila bezbednija i od životinja i od nepoznatih ljudi, a mi bismo kosili taj prostor i sterilisali pješčanik. Mi po istom modelu već radimo u nekim drugim naseljima i nikome ne bi bilo zabranjeno da koristi igralište – kaže ona, dodajući da su, u iščekivanju trajnog rešenja, nedavno ogradili balkon vrtića u Rosuljama gdje djeca mogu boraviti.

(srpskainfo)