Magazin 23.05.2016.

“Čuvanje matičnih čelija je bacanje novca”

ČITANJE: 1 minuta

Čuvanje matičnih ćelija iz pupčane vrpce beba nepotrebno je bacanje novca”, rekla je Basara u intervjuu podgoričkom listu “Pobjeda” i navodi da u svijetu postoji više od 20 miliona potencijalnih donora, pa je mogućnost da se pronađe podudaran donor za 20.000 transplatacija godišnje veća od 90 odsto.

Prema riječima Basare, porijekom iz Crne Gore, poznate po veoma uspešnom liječenju leukemijskih i drugih teških bolesti, svaka zemlja pri zavodu za transfuziju krvi treba da ima banku potencijalnih donora matičnih ćelija, koje se dobijaju tipizacijom odraslih osoba od 18 do 50 godina, a koja bi bila uključena u svjetsku banku podataka.

Doktorka Basara, takođe, tvrdi da se “na Balkanu” mnogo griješi u dijagnostifikovanju teških bolesti. Po njenim rečima, ne ispituju se svi faktori, važni za primjenu određnih terapija.

Ona je navela da je u 2015. godini na svojoj klinici imala 10 teških bolesnika iz Crne Gore, upućenih preko Fonda zdravstva, i da je kod svih uspješno obavljena transplatacija matičnih ćelija.

Doktorka Basara, takođe, upozorava da ulje kanabisa “nije nikakav lijek, niti terapija u liječenju malignih bolesti”.

“Kanabis je samo droga koja kratkotrajno ublažava i mučninu”, rekla je Basara.

(B92)